A Samsung átlátszó kamionját könnyebb megelőzni

Az autósokat segítő koncepció rettentően jó ötletnek tűnik, hisz a forgalmas utakon jelentősen megkönnyítené az előzés folyamatát, plusz életeket is menthetne.

A Samsung átlátszó kamionját könnyebb megelőzni

Az autóipar gőzerővel fejlődik: sorra jönnek az újabbnál újabb technológiák, amelyek mind-mind az autóvezetők kényelmét és nem utolsó sorban biztonságát szolgálják. A legújabb technológia a biztonságos előzést segíti, és nem a személyautókban, hanem a nehezen megelőzhető teherjárműveken – kamionokon, autóbuszokon, pótkocsis teherautókon – kaphat helyet.

Galéria megnyitása

Hasonló eljárást néhány éve már láthattunk, gondoljunk csak az Art Lebedev 2009-es koncepciójára, ám a Samsung argentin részlege most újra felmelegítette a témát, sőt mi több, a szakemberek egy rendkívül érdekes videót is készítettek a működőképes prototípusról.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A koncepció lényege, hogy a teherautó vagy kamion lökhárítója fölött egy nagyfelbontású vezeték nélküli kamera helyezkedik el, ami nem csak nappal, de éjjel is remek minőségű képet készít. Ezt a képet a raktér ajtaján elhelyezett nagyméretű, időjárásálló kijelzőknek továbbítja a rendszer. Az autósok a raktér ajtaján elhelyezett kijelzőkön keresztül látják a kamion előtti teret, azaz kvázi átlátnak a járműszerelvényen, ami rendkívüli mértékben megkönnyíti az előzés megtervezését és balesetmentes kivitelezését.

Hogy a kijelzőkre eső napfény, illetve a különböző csapadékformák mennyire akadályozzák a rendszer működését, arról nincs hír, de a prototípus az alábbi videó jóvoltából már megcsodálható működés közben.

A koncepciót azért pont Argentínában mutatták be, mert az argentinoknál óránként meghal egy ember az utakon – többségük felelőtlen vagy könnyelmű előzés következtében. Ez az eljárás a Samsung szerint nem megváltoztatja az emberek életét, hanem egyszerűen megmenti őket a balesetektől. (Csak halkan jegyeznénk meg, hogy a közlekedési morál megváltoztatásával, javításával szintén csodákat lehetne elérni az utakon, de ez már egy másik történet.)

Hogy a koncepcióból lesz-e valóság a közeljövőben, az egyelőre rejtély – néhány életet egészen biztosan megmentene a rendszer Magyarországon is, de tény, hogy valószínűleg nem olcsó ennyi képernyővel felszerelni egy-egy kamiont.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward