A Qualcomm új LTE modemje 450 Mbps-os sebességre képes

A kiemelkedő sebességgel kecsegtető egység jövőre tűnhet fel a csúcskészülékekben.

A Qualcomm új LTE modemje 450 Mbps-os sebességre képes

A Qualcomm amellett, hogy gőzerővel dolgozik a következő generációs felsőkategóriás lapkák bevetésén – a Snapdragon 810 és a 808 termékvonalakat alkotó chipeken –, más területeket sem hanyagol el. Ezúttal egy elképesztően gyors 4G LTE modemről rántották le a leplet.

A Qualcomm Gobi család legújabb sarja a 9x45 jelzéssel lett megbélyegezve, ez lesz a Gobi 9x30 és az utóbbi időben gyakrabban látott Gobi 9x35 közvetlen utódja. Az újdonság nem kevesebb mint másfélszeres sebességnövekedéssel kecsegtet az aktuális megoldásokhoz képest, ami azt jelenti, hogy a 9x45 akár 450 Mbps-os sávszélességet is képes lehet elérni a letöltések során. Ezzel a produkcióval az új generációs Gobi már a 10-es LTE kategóriába sorolható be – ez az első ilyen mobil kommunikációs modem a piacon. Sajnos a feltöltési sebesség nem nőtt ekkora mértékben, ilyen tekintetben be kell érni 100 Mbps-mal, ami azért arányaiban végülis jó értéknek számít (nem is olyan régen ez még a letöltési plafont jelentette). A chip támogatni fogja az összes fontosabb szabványt kezdve a GSM-től, a DC-HSPA-n és a CDMA-n át az EVDO-ig, továbbá természetesen a frekvenciatartományok esetén sem lesz válogatós, így a világ minden táján megállja majd a helyét. Azt is érdemes még kiemelni, hogy helymeghatározási támogatást (A-GPS) is nyújt a GPS, a GLONASS, a Galileo és a BeiDou műholdakat segítségül hívva.

Az egység a Gobi 9x35-tel már bejáratott 20 nm-es gyártástechnológiával készül majd, de mégis olyan tulajdonságai lesznek, mintha csíkszélességet cseréltek volna. Az új chipnek alacsonyabb lesz a fogyasztása, és az alapterülete is összement mintegy 30 százalékkal a jó optimalizálásnak köszönhetően. A Gobi 9x45 neve mellett megjegyzendő még az is, hogy dupla SIM kártya támogatással szolgál az LTE mellett, így még az ilyen különlegesebb igényeknek is meg tud felelni. Valamint támogatja az LTE Broadcastet és a VoLTE képességnek sincs híján, így a hanghívások akár adatforgalom alapon is bonyolíthatóak vele mobilhálózat felett. A Qualcomm friss terméke felbukkanhat táblagépekben és okostelefonokban is, de vélhetően ez utóbbira lesz sűrűbben példa. Az új modem mintáit elkezdte szállítani a vállalat a partnereknek, így azok már megkezdhetik a fejlesztési munkákat.

A Qualcomm Gobi 9x45 elsősorban olyan chipek mellett tűnhet majd fel jövőre, amelyek csak alkalmazásprocesszorok, és nem rendelkeznek integrált hálózati egységgel. A Qualcomm ezeket APQ jelzéssel szokta illetni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward