A Qualcomm megunta a TSMC gyengélkedését

A Snapdragon S4 SoC egységek rendkívül népszerűek, hatalmas irántuk a kereslet, de nincs belőlük elég.

A Qualcomm megunta a TSMC gyengélkedését

A Qualcomm annak érdekében, hogy a Snapdragon S4-es SoC egységek iránti egyre növekvő keresletet ki tudja elégíteni, új gyártópartnerek után néz, ugyanis a TSMC üzeméből nem érkezik annyi 28 nm-es csíkszélességgel készülő chip, mint amennyire igény lenne. A vállalat illetékesei nem tétlenkedtek, a napokban már alá is írtak egy megállapodást a Samsunggal, amelynek részleteiről sajnos nem szivárogtak ki információk. További érdekes tény, hogy a Qualcomm az UMC-vel – United Microelectronics – is megállapodott, így az idei év negyedik negyedévétől kezdve ettől a bérgyártótól is érkeznek 28 nm-es gyártástechnológiával készülő Snapdragon S4-es SoC egységek. Ez persze a TSMC számára valószínűleg rendkívül rossz hír, de nem jelenti azt, hogy a Qualcomm szakítana a bérgyártóval, pusztán csak "több lábon" szeretne állni.

A Samsung jelenleg saját maga is készít SoC egységeket: az Exynos névre keresztelt chipek a Galaxy sorozat tagjaiban kapnak helyet. A cég egyéb partnerek mellett az Apple számára is gyárt ARM Cortex alapú megoldásokat, amelyek a klönböző mobil eszközökben teljesítenek szolgálatot. Érdekesség, hogy a Samsung saját Exynos chipjeit nem tudja felhasználni azokban a készülékekben, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok területére szán, ennek oka pedig az LTE modem inkompatibilitása. Utóbbi miatt a vállalat Amerikába szánt okostelefonjait – mint például a Galaxy S III-ast – Qualcomm Snapdragon S4-es SoC egységgel kell felszerelje, amely már tartalmaz beépített LTE modemet is. Ez egy igen érdekes helyzet, de ha kissé körülményesen is, azért sikerül megoldani.

Az UMC-vel kötött megállapodás értelmében a Qualcomm számára havi szinten 3000 és 5000 darab közötti mennyiségben készülhetnek 28 nm-es csíkszélességű szilícium ostyák. Ez a mennyiség 20-33%-át teszi ki annak a tételnek, amit a TSMC jelenleg a Qualcomm számára leszállít. Az új chipek egyébként már átmentek az ellenőrzéseken is, így a nem is oly távoli jövőben találkozhatunk majd velük a kereskedelmi forgalomban lévő mobil eszközökben.

További érdekes adalék, hogy az UMC már licenceli a 20 nm-es gyártástechnológiát is, ami még jobb teljesítményt és még hatékonyabb energiagazdálkodást kínál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward