A Qualcomm bemutatta a 100 wattos Quick Charge 5 gyorstöltést

Hosszú kihagyás után jelentős előrelépést tett a gyorstöltés terén a Qualcomm.

A Qualcomm bemutatta a 100 wattos Quick Charge 5 gyorstöltést

A Qualcomm az elsők között tett azért, hogy a mobilok töltése egyre gyorsabb legyen. A Quick Charge története már közel egy évtizedes múltra tekint vissza, de már több év eltelt azóta, hogy a technológia érdemi előrelépést tett. Most viszont a szakemberek elkészültek a Quick Charge 5-tel, ami az Oppo által fejlesztett Super VOOC új generációjának próbál riválist állítani.

A BBK Electronics égisze alatt az Oppo nem túl régen rukkolt elő a legújabb, 125 wattos teljesítményű gyorstöltéssel. És ezt a technológiát a BBK-n belül minden más márka is használni fogja, szóval hozzájut ehhez a Realme, az iQOO, később pedig a Vivo és a OnePlus is. A többi gyártó gyámára pedig a jövőben a Quick Charge 5 jelenthet majd jó megoldást, ami kihasználja már az USB PD-PPS (USB Power Delivery Programmable Power Supply) szabványt, és akár 100 wattos csúcsteljesítmény elérésében is partnert tud lenni.

Galéria megnyitása

A Qualcomm által fejlesztett Quick Charge első lépcsőfoka 10 wattos volt, szóval most már ezt tízszeresen szárnyalja túl a friss megoldásával a vállalat. De a Quaick Charge 4 is „csak” 27 wattos töltést tett lehetővé, szóval az előző generációhoz képest is csaknem a négyszeresére emelkedik itt a teljesítmény. Eddig a vállalat az USB-PD szabványt alkalmazta, most váltott át az USB PD-PPS-re, ami az USB PD 3.0 részeként futott be.

Galéria megnyitása

Az új generációs eljárással 5 perc leforgása alatt lehet egy átlagos okostelefont 50 százalékos szintre tölteni, és így az eszköz reggeltől estig ki is bírhatja, mielőtt lemerülne. És a teljes feltöltés sem fog több időt igénybe venni nagyjából 15 percnél. A töltés során 12 teljesen függetlenül üzemelő, eltérő funkciót betöltő szenzor figyel majd arra, hogy semmilyen probléma ne legyen, és ha úgy érzékeli a rendszer, hogy abnormális dolog történt, akkor azonnal tudja korlátozni a teljesítményt, vagy akár meg is szakíthatja a folyamatot.

Galéria megnyitása

A Quick Charge 5 alapvető változásokat követően jöhetett létre, és így tudja elérni a lényegesen nagyobb teljesítményt a töltések folyamatában. Bevezetésre kerül már itt is a kétcellás akkumulátor előírása, ha a partner a maximális teljesítmény elérésére pályázik. Ezáltal kétszer nagyobb feszültséggel lehet tölteni a gépet. És ezt még a belső elektronika 2:1 arányban képes átalakítani, így érhető el az elméleti maximális 20 volt. Persze egy cellás teleppel is megy majd a dolog, csak ilyenkor a teljesítmény a felére, vagy 50 wattra korlátozódik.

A Qualcomm elmondása szerint a Quick Charge 5 alkalmazása az előző generációs eljáráshoz képest 10 fokos hőmérsékletbeli csökkenést jelenhet, és a hatékonyságban is nagy lesz az előrelépés, ez akár 70 százalékkal is jobb lehet – itt elvileg már a teljesítmény 98%-a hasznosul. Szóval a négyszeres teljesítménynövekedésen túl is jár majd ez előnyökkel. A maximális hőmérséklet a töltés során nem emelkedhet majd 40 fok fölé, hogy ezzel kímélve legyen a hardver. De elmondta a cég, hogy igazából az akku itt nem is melegedik túlzottan, inkább a PMIC-k hűtése az, amiről érdemes külön gondoskodni.

Galéria megnyitása

Annak köszönhetően, hogy a Quick Charge 5 az USB PD-PPS protokollt alkalmazza, kiváló kompatibilitással szolgálnak majd a kapcsolódó adapterek. Érdekesség ezen a téren, hogy az Oppo ugyan saját protokollt készített a Super VOOC esetében, de annál is biztosítva van az USB PD-PPS támogatás is az univerzálisabb kihasználhatóságért, és ezáltal átjárhatóság lesz a Quick Charge 5 és a kínaiak gyorstöltése között. Természetesen a töltések során itt már minden egyes komponensnek, így a kábelnek is kiemelkedően fontos szerepe lesz, és csak megfelelő kiegészítőkkel lehet majd biztosítani a maximális teljesítményt.

Galéria megnyitása

A Quick Charge 5 gyorstöltést támogató eszközök már az idei harmadik negyedévben bevetésre kerülhetnek. Ehhez legalább a Snapdragon 865 mobilplatformra van szükség a készülék esetében. A Qualcomm azt nem árulta el, melyik az első mobil, ami ezt alkalmazza majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap