A Qualcomm bejelentette az első Cortex-A7-es chipjét

A Qualcomm elsőként bocsájthat árúba olyan lapkát, amelyben már az ARM legújabb energiatakarékos magjai jutnak főszerephez. Az új chipek a Snapdragon S4 Play termékcsaládba lesznek besorolva, ez pedig annyit jelenthet, hogy a csúcsszéria kapujában állhatnak a teljesítményük szerint.

A Qualcomm bejelentette az első Cortex-A7-es chipjét

A Qualcomm elsőként bocsájthat árúba olyan lapkát, amelyben már az ARM legújabb energiatakarékos magjai jutnak főszerephez. Az új chipek a Snapdragon S4 Play termékcsaládba lesznek besorolva.

Az S4 Play tagjai eddig a Cortex-A5 magokat hasznosították, amelyeket az ARM ranglétrája szerint is az A7 követ, vagyis a besorolásuk ez alapján történt. Az MSM8x26 nevet viselő újdonságok komoly előrelépést jelentenek majd, hiszen ezek alapból négy maggal lesznek felvértezve, így az MSM8x25Q közvetlen utódjának tekinthetőek. Ez azért érdekes, mert az MSM8x25Q még olyannyira friss a felhozatalban, hogy eddig nem is igazán láthattuk bevetésen, és a fentiek fényében valószínűleg nem is jut majd komolyabb szerephez.

Az MSM8x26 belsejében a négy Cortex-A7 mag maximum 1,2 GHz-es órajelen üzemelhet, a grafikus feladatok felelőse pedig egy Adreno 305-ös IGP lesz. Ez utóbbi talán még komolyabb újítás, mint a központi magok cseréje, hiszen az MSM8x25-ben egy sok éves GPU (Adreno 203) volt jelen. A multimédiás képességeit tekintve lehetőségünk lesz FullHD (1080p) videók rögzítésére, fotózni pedig 13 megapixeles felbontáson tud legfeljebb. Mind a két lapka támogatja majd a dupla SIM kártya használatát, és az UMTS, a CDMA és a TD-SCDMA hálózatokon is jól működnek majd. A chipek szállítása 2013 második negyedévében kezdődhet.

Az új SoC-on felül a Qualcomm még egy rádió adóvevő chipet is leleplezett, de ez számunkra kevésbé fontos, mivel a Kínába optimalizált TD-SCDMA, CDMA 1xAdv és HSPA+ képességekkel bír. Ám némi érdekessége akad, ami miatt egy kis figyelmet érdemel. A WTR2605 ugyanis igen komoly navigációs képességekkel bír, és a hagyományos GPS, valamint az egyre elterjedtebb GLONASS műholdak mellett BeiDou támogatással is (kínai GPS alternatíva, ami 2020-ra épül ki teljesen) fel lesz vértezve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward