A profi tuningosok még sokáig kitartanak a Windows 7 mellett

Az extrém tuning operációs rendszer szempontjából is extrém terület, ahol a Windows 7 mellett még a Windows XP-nek is egészen biztosan jut hely az elkövetkező évek folyamán.

A profi tuningosok még sokáig kitartanak a Windows 7 mellett

A Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása 2020. január 14-én ért véget, így a régi operációs rendszer most már nem kap semmiféle frissítést, még biztonsági frissítéseket sem. Ennek köszönhetően a korosodó Windows 7 átlagfelhasználói szemmel nézve egyre kevésbé biztonságos – a Microsoft mindenkinek azt ajánlja, váltson Windows 10-re. Ez persze esetenként hardverfejlesztést is szükségessé tehet, így a váltás nem minden esetben egyszerű, pont ezért kaptak az üzleti felhasználók egy kis halasztást, azaz igényelhetnek ESU licencet bizonyos feltételek mellett, amely további 3 évnyi használatot tesz lehetővé. Persze ilyesmire szükség is lehet, hiszen nagyobb vállalatoknál egy efféle váltás eléggé költséges és több szempontból sem egyszerű, de ez már egy másik történet.

Van viszont egy felhasználói tábor – a Windows 7 rajongók mellett –, amelynek tagjai továbbra is használni fogják a régi operációs rendszert, ugyanis segítségével sokkal jobb eredményeket érhetnek el, mind Windows 10 alatt, ez pedig a világrekordok esetében igen fontos szempont. Ők nem mások, mint az extrém tuningosok, akik folyékony nitrogénnel töltött párologtató hengerek gőzében dolgoznak azon, hogy az utolsó megahertzet is kifacsarhassák az adott hardverből, így ha rövid időre is, de reflektorfénybe kerülhetnek elképesztő eredményeik révén.

Ők alapból sokkal jobban figyelnek a teljesítményre, mint a biztonságra, hiszen tunig alkalmával sokszor csak néhány percig kell stabilan működnie az adott rendszernek – pusztán addig, míg lefut a teszt és megszületik a végső eredmény. Joe Stepongzi, aki a Bearded Hadware nevű YouTube csatorna házigazdája, azt is megemlítette, hogy a Windows 10 szerinte túl nagy és túl sok erőforrást igényel a Windows 7-hez képest, így szerinte továbbra is használatban marad a Windows 7 annak érdekében, hogy extra pontokat szerezhessenek a tuningosok a különböző tesztekben.

Galéria megnyitásaEgy másik tuningos, Allen „Splave” Golibersuch azt emelte ki a Tom’s Hardware-nek adott nyilatkozatában, hogy szerinte a Windows 7 nagyon jól finomhangolható, az pedig, hogy régóta jelen van a piacon, időt és lehetőséget biztosított egy csomó okos ember számára arra, hogy különböző trükkökkel még gyorsabbá tegyék.

Szerinte az is fontos szempont, hogy a Windows 7 nem tartalmaz felesleges dolgokat, azaz például nincs benne Cortana, illetve sok egyéb más sem. Tapasztalatai alapján semmi sem frusztrálóbb annál, amikor a Windows 10 automatikus frissítésbe kezd egy világrekord folyékony nitrogén melletti hajszolása közben, mindezt pedig úgy, hogy még az internetkapcsolat sem aktív.

Sok régi tesztprogram amúgy sem fut Windows 10 alatt, mint például a PCMark 05, vagy éppen a PCMark Vantage, így ha ezek alatt szeretne világrekordot beállítani a lelkes tuningos, mindenképpen Windows 7-re lesz szüksége. A Windows 7 egyébként az Intel X299-es alaplapjai köré épülő konfigurációk tuningjakor is remek választás, ám az AMD aktuális processzorgenerációjánál sajnos már nincs megfelelő támogatás Windows 8-ra sem, nem hogy Windows 7-re, így ott megint más a helyzet.

Egyes estekben még a Windows XP-re is érdemes visszatérni, pedig a 2001-ben kiadott operációs rendszert már 2014 óta nem támogatja a Microsoft. Az egyik remek példa a SuperPi XS, amelynél minden újabb operációs rendszer alatt teljesítménycsökkenés figyelhető meg, beleértve a Windows 8-at és a Windows Vistát is. Charles Fugger szerint, aki egy másik tuningmester, a Windows XP a legjobb választás, ha SuperPi rekordokat kell dönteni.

A Windows 7 tehát bizonyos körökben tovább él majd, ám átlagfelhasználói szinten érdemesebb modernebb operációs rendszerre váltani – ez lehet a Windows 10, de akár egyéb operációs rendszerek is szóba jöhetnek, amennyiben a Linuxtól sem idegenkedik az ember.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap