Shop menü

A PROFESSZIONÁLIS PIACRA EGY 48 GB-OS CSÚCSKÁRTYA FORMÁJÁBAN ÉRKEZIK AZ ADA LOVELACE ARCHITEKTÚRA

A zászlóshajó alatt természetesen egyéb modellek is megjelenhetnek majd idővel, amelyek ugyancsak kamatoztathatják az új architektúrában rejlő lehetőségeket.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A professzionális piacra egy 48 GB-os csúcskártya formájában érkezik az ADA Lovelace architektúra

Tegnap a GeForce RTX 40-es sorozat első tagjait mutatta be az Nvidia, igaz, a hivatalos paraméterekkel kapcsolatban eléggé szűkszavúnak bizonyult a vállalat, ahogy az a tegnapi összefoglalónkból is kiderült. A vállalat a gamerek mellett a professzionális alkalmazásokat futtató felhasználói csoportra is gondolt, őket ugyanis szintén célba veszi majd egy új fejlesztés, ami AD102-es GPU köré épülhet és a korábbi Quadro sorozat csúcsán foglal helyet – ennek a szériának az elnevezése már egy ideje megváltozott.

Az új videokártya az Ampere alapú RTX A6000-es modell helyére érkezik és furcsa módon az RTX 6000-es nevet viseli, azaz név terén nem sokban különbözik elődjétől, a „motorháztető alatt” azonban óriási változások mentek végbe. A 48 GB-nyi GDDR6 típusú fedélzeti memóriával ellátott professzionális csúcskártya természetesen ECC memória-támogatással is rendelkezik, teljesítménye pedig 2x-4x nagyobb lesz, mint az említett RTX A6000-es modellé, hála az Ada Lovelace architektúra újításainak. Az IPC növekedés mellett a magasabb órajel, illetve a CUDA és RT magok számának növekedése is sokat hoz a konyhára, az első független tesztek majd azt is el fogják árulni, pontosan mennyit.

Galéria megnyitása

Azt sajnos még nem árulta el az Nvidia, hogy az aktuális modellnél pontosan milyen paraméterekkel rendelkezik majd az AD102-es GPU, csak egy formális bejelentésre került sor. A TDP keret azonban már árulkodó lehet, hiszen az RTX 4090-es modellel ellentétben itt nem 450 W-os, hanem 300 W-os értékről érkezett hír, ami azt jelentheti, nemcsak az órajelek lehetnek alacsonyabbak, de a GPu konfigurációja is más lehet, kevesebb aktív komponenssel. Ennek hatására a hűtés és a felépítés is kompaktabb, az új videokártya kétslotos kivitelben érkezhet: a szélessége 117,76 milliméter, a hossza pedig 266,7 milliméter lesz, azaz a legtöbb munkaállomásban gond nélkül elférhet, valamint szerverekben is helyet kaphat, amelyek például VDI infrastruktúrát szolgálnak ki.

Az új modell az eddigi információk alapján négy darab DisplayPort 1.4-es videó kimenetet kapott, amelyeken keresztül négy monitort szolgálhat ki 5k-s felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta, vagy 8k-s felbontás és 30 Hz-es képfrissítési ráta mellett, de akár két darab 8k-s felbontású 60 Hz-es monitorral is megbirkózik, ha szükséges. A csatolófelület ebben az esetben is PCI Express 4.0 x16-os szabványú lesz, mint a GeForce RTX 40-es sorozat tagjainál.

Az RTX 6000-es modell december folyamán válhat elérhetővé, listaárát viszont még nem közölte a vállalat. Abból kiindulva, hogy az aktuális professzionális csúcskártya, vagyis az RTX A6000-es modell 6999 dolláros listaáron debütált, nagy rá az esély, hogy a jóval nagyobb teljesítményű újdonság is hasonló árszinten helyezkedik majd el – akár némi drágulás is elképzelhető.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére