A PC-s videóvezérlő szegmens legfrissebb statisztikái

Az AMD nagyon jó negyedévet zárt, az Intel sem panaszkodhat, az Nvidia viszont rontott piaci részesedésén.

A PC-s videóvezérlő szegmens legfrissebb statisztikái

A Jon Peddie Research elemzői elkészültek a videóvezérlő piacról szóló, előzetes becsléseken alapuló statisztikával, ami arról ad képet, hogyan teljesítettek az egyes vállalatok a szóban forgó szegmensben az idei év második negyedévében.

Mit is tartalmaz a statisztika?

Mielőtt rátérnénk a konkrét adatok kitárgyalására, fontos kiemelni, hogy a jelenlegi adatok a mobil- és asztali videokártyák, a processzorba és alaplapra integrált mobil- és asztali videóvezérlők, az x86-os táblákban található videóvezérlők, illetve a netbookokban található videóvezérlők szállítási mutatóit foglalják magukban.

A teljes videóvezérlő piac adatai

A teljes szegmenset vizsgálva azt láthatjuk, hogy az idei év második negyedévében negyedéves szinten 4,6%-os emelkedés, éves szinten pedig 6,8%-os csökkenés mutatkozik, már ami a szállítási mutatókat illeti. Ezek a számok különösen jók, ha azt vesszük, hogy a PC piac negyedéves szinten 2,5%-os, éves szinten pedig 11,2%-os szállításimutató-csökkenésen van túl. Érdekesség, hogy a videóvezérlők szegmensében az elmúlt tíz év folyamán negyedéves szinten átlagosan 7,2%-os növekedés jelentkezett - ennél a mostani 4,6%-os növekedés szerényebb, de legalább mégsem csökkenésről van szó, így van ok a bizakodásra.

Milyen eredményeket értek el a nagy gyártók?

Ha a nagy gyártók teljesítményét vesszük górcső alá, akkor az látszik, hogy negyedéves szinten az AMD 10,9%-kal, az Intel pedig 6,2%-kal növelte szállítási mutatóit, ezzel szemben az Nvidia 8%-os csökkenést könyvelhetett el. Éves szinten az AMD 15,8%-kal, az Intel 12,9%-kal, az Nvidia pedig 5,1%-kal alacsonyabb szállítási mutatót ért el, mint tavaly ilyenkor.

Az AMD háza táján az elmúlt negyedév folyamán asztali APU egységekből az első negyedévhez képest 9,6%-kal kevesebbet sikerült leszállítani, ám notebook fronton meglehetősen komoly, 47,1%-os szállításimutató-növekedés jelentkezett.

Az Intel háza táján az asztali processzorba integrált videóvezérlők esetében negyedéves szinten 1,4%-os csökkenést láthatunk, a noteszgépek piacán azonban 12,13%-os növekedés mutatkozott.

Az Nvidia asztali videokártyáiból 8,9%-kal kevesebb fogyott a második negyedév folyamán, mint az azt megelőző időszakban, a noteszgépekbe szánt videóvezérlők esetében pedig 7,1%-os csökkenést tapasztalhattak a cég illetékesei.

A VIA teljesítményéről is érkezett némi információ, amiből kiderül, hogy a vállalat éves szinten 12,4%-os szállításimutató-csökkenést könyvelt el a videóvezérlő piacon.

Néhány érdekes adat

Érdekesség, hogy az asztali- és mobil videokártyák piacán az idei év második negyedévében negyedéves szinten 5,5%-os, éves szinten pedig 5,2%-os szállításimutató-csökkenés látható, azaz ez a szegmens a PC piachoz hasonlóan szintén gyengélkedik. További érdekesség, hogy az Intel átlagfelhasználóknak szánt - nem szerver - processzorainak 99%-a tartalmaz integrált videó vezérlőt, míg az AMD háza táján 67% ez az arány. Az AMD még mindig szállít IGP-ket, azaz északi hídba integrált videó vezérlőket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward