A Pannon vezető szerepet szeretne a mobil-szélessávban

A Pannon vezető szerepet szeretne a mobil-szélessávban

A Pannon akar az első mobilszélessáv-szolgáltató lenni - jelentette be Anders Jensen, a társaság vezérigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. Mindez a piacról származó bevételeket és az előfizetői számot is magában foglalja. (A Pannon mobil-szélessávból származó bevételei éves szinten 87 százalékkal nőttek tavaly.) A további térnyerés jegyében indítja el a társaság hamarosan (Norvégia és Svédország mellett) Magyarországon is a negyedig generációs, Long Term Evolution (LTE) technológiát, ami névlegesen 100 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes. Anders Jensen reményei szerint az új technológia felhasználásával akár már 2012-ben kereskedelmi szolgáltatást is nyújthatnak, bár ehhez több feltételnek kell teljesülnie, egyebek között a szabályozásnak is változnia kell. A kormányzatnak arra is lehetőséget kell biztosítania a cégeknek, hogy a 900-as frekvenciát a gsm mellett más célokra is hasznosíthassák. A Pannon az említett szélessávú-előretörés, illetve a 4G kapcsán is különböző fejlesztéseket hajt végre, ennek értéke a tervek szerint 20 százalékkal haladja meg a 2009-est. Az elmúlt évben a társaság tőkeberuházásai - az előző évihez képest - 27,7 százalékkal, 12,9 milliárd forintra csökkentek.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a nehéz piaci körülmények ellenére a Pannon EBITDA szinten 73,4 milliárd forint nyereséget ért el 2009-ben, ami mindössze 3,6 milliárd forinttal alacsonyabb a 2008-as szintnél. A Pannon bevétele tavaly meghaladta a 177 milliárd forintot, ami 11,3 milliárd forintos csökkenés az előző évihez képest. Ez a mobilvégződtetési díjak és a készülékek értékesítéséből befolyó bevételek hosszú távú csökkenési trendjének folytatódását jelzi, sőt átmenetileg a lakossági hangalapú szolgáltatások bevételei is tükrözik a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezetet.

Anders Jensen szerint rövid távon tehát nem lehetnek igazán optimisták, de középtávon már bizakodó. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy 2010-ben a cég 3 milliárd forint működési költségcsökkentést tervez, s a Napi kérdésére, miszerint ez érintheti-e a humán területeket, Anders Jensen azt válaszolta, egy ilyen költségcsökkentés előkészítésekor minden területet megvizsgálnak, benne azt is, hogy mennyit költenek a humán erőforrásra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward