A nettopok élesztik fel az asztali szegmenst?

Egy évvel ezelőtt még nem tudtuk mik is azok a nettopok, csupán a januári Consumer Electronics Show-n bemutatott néhány, Atom-ra épülő mindent-egybe gép után ismertük meg ezt a kategóriát, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.

A nettopok élesztik fel az asztali szegmenst?

Egy évvel ezelőtt még nem tudtuk mik is azok a nettopok, csupán a januári Consumer Electronics Show-n bemutatott néhány, Atom-ra épülő mindent-egybe gép után ismertük meg ezt a kategóriát, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.

Az egybegépek kategóriáját sokáig az Apple iMac-je uralta, azonban trónja megdőlni látszik a kisebb teljesítményű, de sokkal kedvezőbb árú nettopok által. Ezek a nettopok hasonlóan a hordozható netbookokhoz legtöbbször az Intel Atom központi egységére épülnek és Windows XP, vagy valamilyen Linux operációs rendszer fut rajtuk. Azt is mondhatjuk, hogy tulajdonképpen a netbook koncepció átültetve asztali rendszerre.

Ezekre az olcsó, Atommal felszerelt mindent-egybe gépekre az elemzők szerint hatalmas igény van, ugyanis idén 6, jövőre pedig 7 millió ilyen eszköz eladását várják. Ahhoz képest, hogy csak pár hónapja jelentek meg ezek a gépek, rövid idő alatt tényleg hatalmas népszerűségre tettek szert. Már többször beszámoltunk róluk, többek között szó esett az Acer, Asus, BenQ, Dell, MSI, Shuttle megoldásairól az oldalunkon.

Ez a nettop-jelenség egy nagyon érdekes dolog az asztali szegmensben. Ahogy hozzájárult a netbookok sikeréhez a jelen gazdasági helyzet, úgy a nettopok népszerűségében is hatalmas része van ennek a visszaesésnek. "Amióta beütött ez a gazdasági helyzet, egy vásárló inkább egy 400 dolláros netbookot választ, mint egy 800 dolláros normális méretű laptopot." - közölte John Jacobs a DisplaySearch piackutató-cégtől. "Hasonló lesz a nettopok esete is, ugyanis idősebbeknek meg fiataloknak csupán arra van szükségük, hogy felmenjenek a netre és pár alap dolgot elvégezzenek a géppel." Egyes elemzők, például Richard Shim (IDC) szerint a visszaeső PC eladásokat a nettopok és az olcsó egybegépek le tudják lassítani, és talán vissza is fordíthatják.

A mindent-egybe gépek több mint egy éve kerültek a figyelem középpontjába, amikoris a Dell, a Gateway és a HP bemutatta dizájnos asztali rendszereiket. Ezek azonban viszonylag magas árcédulával rendelkező különlegességek voltak. Aztán jött az Asus, ami feltalálta az Eee PC-t valamint a netbook kategóriát és piacra dobta az Eee Top-ot. Ezt követte az MSI a Wind Top-pal. Ezután nem győzte kapkodni a fejét a vásárló, ugyanis gyakorlatilag egymást követték a nettop-bejelentések a különböző PC-gyártóktól.

A DisplaySearch számításai szerint akár 399 dollárért meg lehet építeni egy ilyen nettopot, amire ha a kereskedői hasznot is rárakjuk, akkor sem kerül sokkal többe. Ráadásul ezek a gépek, csakúgy mint a netbookok nem csak a számítógépes kereskedésekben, hanem mindenféle üzletben, üzletláncban könnyen eladhatók, ugyanis minden előre össze van állítva és be van csomagolva, nincs szükség különösebb szakértelemre az eladáshoz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward