A népszerű maces reklámblokkoló adatokat küldött Kínába

A Mac App Store kínálatában eddig egy olyan reklámblokkoló is jelen volt, ami titokban kémkedett. A legnagyobb baj az, hogy ez az alkalmazás volt az egyik legnépszerűbb az áruházban, így nagyon sokan használták. Eddig.

A népszerű maces reklámblokkoló adatokat küldött Kínába

A napokban egy elég komoly problémára derült fény, ugyanis az Objective-See nevű biztonságtechnikai vállalkozás tulajdonosa, Patrick Wardle észrevette, hogy a legnépszerűbb maces reklámblokkoló értesítés nélkül gyűjti a felhasználói adatokat és azokat bizonyos időközönként Kínába küldi.

A szóban forgó alkalmazás az Adware Doctor nevet viseli, népszerűségére pedig jellemző, hogy a Mac App Store negyedik legnépszerűbb fizetős maces alkalmazásról van szó, ami komoly bevételt generál. Az alkalmazásnak – mint az összes többi reklámblokkolónak – mindössze annyi lenne a feladata, hogy megóvja a felhasználókat a webböngészős közben megjelenő reklámoktól. Hogy miért van szükség a reklámok blokkolására? Egyes felhasználókat egyszerűen bosszant a sok hirdetés, míg mások inkább a gyorsabb oldalbetöltés miatt használnak hasonló alkalmazásokat. Olyanok is vannak, akik így szeretnék megvonni a támogatást a reklámbevételekből – is – élő weboldalaktól, míg megint mások inkább az online nyomkövetéssel szemben szeretnének ilyen módon fellépni.

Galéria megnyitása
Az alkalmazás már nem elérhető, aki viszont még használja, azonnal törölje!

Akárhogy is, egy reklámblokkolónak annyi a dolga, hogy a fentebb említett szempontokat kielégítse, valamint a felhasználó privát szférájára is vigyázzon. A jelek szerint az Adware Doctor csak félig teljesíti, amit elvárnak tőle: a reklámokat ugyan hatékonyan blokkolja, ezért is olyan népszerű a maces felhasználók körében, ám a privát szférára és az adatok védelmére már nem fordít figyelmet. Sőt, pont ez az alkalmazás az, ami veszélyt jelent az adatvédelemre, ugyanis a fentebb említett biztonságtechnikai szakember szerint módosítja a Safari, azaz az Apple saját webböngészőjének beállításait, de ezzel együtt a Safari, a Chrome és a Firefox használata során keletkező böngészési előzményeket is összegyűjti, majd Kínába továbbítja őket.

Patrick Wardle természetesen azonnal értesítette az Apple fejlesztőcsapatát a problémával kapcsolatban, ugyanis szerinte a szóban forgó alkalmazás megsérti a Mac App Store szabályzatát, így haladéktalanul el kéne távolítani. A megkeresésre nagyjából egy hónapig nem érkezett reakció, majd ahogy a sajtó felfigyelt a problémára, hirtelen eltávolították a kémkedő alkalmazást a Mac App Store kínálatából. Előtte még maga az Apple is reklámozta az alkalmazást saját weboldalán – persze az is lehet, hogy egyszerű dinamikus reklámról volt szó, ami mindig más és más alkalmazásokat ajánl a vásárlóknak. Az viszont aggasztó, hogy az alkalmazás ellenőrzése során nem derült fény a „kémkedő funkcióra”, pedig a Mac App Store felhasználói alapból azt gondolnák, a letölthető alkalmazások ellenőrzöttek és biztonságosak. Ellenőrzöttek valóban lehetnek, ám ez a jelek szerint nem garancia arra, hogy egy-egy ilyen hiba „becsússzon”. Az alkalmazás tehát már nem érhető el, de a reklámja még mindig aktív, valamint a hatalmas felhasználói bázis is használja még. Aki rendelkezik Adware Doctor alkalmazással macOS alapú rendszerén, törölje az appot!

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap