Shop menü

A MICROSOFT ÚJ SZOFTVERE FELISMERI AZ ÉRZELMEKET – FOTÓRÓL

A Microsoft új szoftvere egy fotón akár 64 arcot is felismer és mindegyikről meg tudja mondani, milyen érzelmeket lehet rajta látni. Az elemzés elég pontos.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Microsoft új szoftvere felismeri az érzelmeket – fotóról

A Microsoft számos érdekes eszközt fejleszt a Project Oxford keretén belül – a legfrissebb egy érzelemfelismerő alkalmazás, ami az adott fotón szereplő arcról vagy arcokról állapítja meg, milyen érzelmek mutatkoznak rajtuk.

A publikus demó jóvoltából az alkalmazás működését és pontosságát bárki tesztelheti, természetesen akár saját fotóval is. A fotófeltöltő rendszer JPEG, GIF, PNG vagy BMP formátumú képet fogad, amelynek mérete nem haladhatja meg a 4 MB-ot. A jobb eredmény elérésének érdekében az adott arcot szemből vagy majdnem szemből érdemes fotózni. Az eszköz elég fejlett ahhoz, hogy ne csak egy, hanem akár 64 arc érzelmeit is elemezni tudja – 64-nél több arccal azonban még nem boldogul.

A szoftver nem konkrét érzelmet ad eredményül, hanem az arcvonásokat elemezve azt mutatja meg, az egyes érzelmek mekkora mértékben vannak jelen az arcon. A tesztek alapján az eszköz már most is meglehetősen pontosan működik, de tévedések azért előfordulhatnak.

Hogy mely területeken használható egy efféle eszköz? Egyebek mellett sikerrel alkalmazhatják a humoristák, akik kielemezhetik vele, hogy egy-egy poén mennyire sikeres, mennyire ér célt az adott közönségnél, így műsorukat ennek megfelelően könnyedén módosíthatják. Az eszköz emellett számos egyéb területen is hasznos lehet, méghozzá pontosan azért, mert nem egyetlen érzelmet ad eredményül, hanem különböző értékekkel osztályozza az arcon látható egyes érzelmek erősségét.

A vállalat az érzelem-felismerő eszköz mellett arcfelismerő demó programot is készített, ami képes rá, hogy megmondja, két különböző fotón ugyanannak az egyénnek az arca szerepel-e. Utóbbi demó a hír írásakor szerverhiba miatt nem volt elérhető.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére