A Microsoft segítő kezet nyújt a mágikus tükrök építőinek

Aki kijelzővel egybeépített tükörrel szeretné feldobni lakását, és szeret barkácsolni, örülni fog a Microsoft új projektjének.

A Microsoft segítő kezet nyújt a mágikus tükrök építőinek

A mágikus tükör, ami normál esetben klasszikus tükörként működik, de a beépített kijelző jóvoltából szükség szerint különböző hasznos információk megjelenítésére is képes, már nem újdonság, ugyanis ilyen termékkel a Samsung már előrukkolt, sőt, egy dél-koreai fodrászatban már használják is a terméket. A speciális tükör az említett üzletben a vendég frizurájának kiválasztásában segít.

Dél-Koreában egy fordászat már használ Samsung gyártmányú mágikus tükröket

Hasonló megoldásokat ügyes kezű, sok szabadidővel és rengeteg türelemmel rendelkező felhasználók is építettek már, most viszont a Microsoft is meglátta a lehetőséget a területben, így szakemberei akcióba lendültek. A sok-sok munkaóra eredményeként létrejött egy „Magic Mirror Project” nevű kezdeményezés, amelynek célja, hogy minden szükséges információt megadjon ahhoz, hogy a vállalkozó szelleműek saját mágikus tükröt építhessenek maguknak.

Ilyen is lehet egy mágikus tükör

A rendszer alapját Raspberry Pi 2-es vagy Raspberry Pi 3-as hobbiszámítógép adhatja, amelyen a Windows 10 speciális, IoT rendszerekre szánt, jelentősen karcsúsított kiadása dolgozik. A Microsoft a GitHub-on alkatrészlistával, illetve szoftverrel áll a felhasználók rendelkezésére, igaz, az összeszerelés menetét, illetve a beüzemelést bemutató leírás még hiányzik, de később ez is felkerülhet.

Az említett Raspberry Pi alaplapok mellett szükség lesz még egy 23,6 hüvelykes kijelzőre, egy megfelelő méretű gyógyszeres szekrényre, valamint egy két irányban működő akril tükörlapra is. Utóbbi csak a világosabb oldala felé engedi át a fényt, így a mögé szerelt kijelző kikapcsolt állapotban nem látható, de ha üzemel, akkor tartalma megjelenik a tükör felületén. A szetthez egy webkamerára is szükség van, ami az arcfelismerést segíti. Hogy ez miért jó? Azért, mert a tükör megismeri a felhasználókat, így azonnal a személyes profilban rögzített tartalmakat tárja eléjük, azaz a tükör működése meglehetősen jól testre szabható. Az arcfelismerés-funkció segítségével mindegyik felhasználóhoz külön „Face-ID” rendelhető, amihez az egyedi profil csatolható. A Microsoft ezt a funkciót egy külön arcfelismerő API segítségével biztosítja, ami a „Microsoft Cognitive Services” névre hallgató szolgáltatás részét képezi.

A Magic Mirror alkalmazás gyakorlatilag egy webes program, ami HTML alapokon nyugszik, tartalmaz némi CSS és JavaScript kódot, működését pedig a Microsoft Azure felhőszolgáltatás biztosítja. Ezt az alkalmazást UWP platformra kell átültetni ahhoz, hogy a Windows 10 IoT Core operációs rendszer alatt is elinduljon – szerencsére a forráskód nem csak hogy elérhető, de nyílt is.

A Magic Mirror Project leírását, illetve a szükséges összetevők listáját itt találják az érdeklődők. Barkácsolás esetén persze fontos szem előtt tartani a biztonságot – ha fürdőszobába kerül a szett, akkor szem előtt kell tartani, hogy lecsapódó pára kárt tehet az elektronikában, illetve a kijelzőben is – sőt, végső soron a felhasználóra is veszélyt jelenthet –, így a házat érdemes erre is felkészíteni. 23,6 hüvelykes kijelző helyett pedig akár kisebb példány is szóba jöhet, ha költséghatékonyak szeretnénk lenni és kompromisszumokra is hajlandóak vagyunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward