A Microsoft megerősítette: lesz Game Mode Win10 alatt

A korábbi pletykák alapján várható volt, hogy érkezik az újítás, de semmi biztosat nem lehetett tudni vele kapcsolatban, egészen mostanáig.

A Microsoft megerősítette: lesz Game Mode Win10 alatt

A Windows 10 Creators Update egy újabb érdekes funkciójáról lebbent fel a fátyol, ami a Game Mode nevet kapta, elsődleges célja pedig az, hogy a rendszer erőforrásainak hatékony menedzselésével biztosítson minél zökkenőmentesebb játékélményt a gamerek számára.

A Game Mode szolgáltatás érkezését a Microsoft Xbox csapatának egyik tagja, Kevin Gamill erősítette meg a Windows Central munkatársainak adott nyilatkozatában, így néhány technikai részletre is fény derült. A Game Mode egy hasznos újítás lesz, ami mind az UWP, mind pedig a Win32 alapú alkalmazásoknál ki tudja fejteni jótékony hatását, amennyiben aktiválják.

Lényege abban rejlik, hogy játékok futtatásakor a rendszer erőforrásaiból amit csak lehet a játéknak ad, magas prioritással, így a háttérfolyamatok sokkal kevésbé tudják elszipkázni az erőforrásokat, ami pozitívan hat a játék futására. Itt lényegében arról van szó, hogy a teljesítmény kiszámíthatóbb, konzisztensebb lesz, azaz a kisebb akadásoknak is búcsút lehet majd mondani, amelyek sokszor egy-egy háttérfolyamat megnövekedett erőforrás-igénye miatt jelentkeztek. Aktív Game Mode mellett nem magasabb FPS értékekre, hanem sokkal egyenletesebb teljesítményre és sokkal kevesebb „eldobott képkockára” számíthatunk.

A Game Mode funkciót az Xbox One játékkonzol ihlette, célja pedig az, hogy minél jobb játékélményt nyújtson a Windows 10 alatt játszó gamerek számára. Magát a funkciót egyébként az Xbox Game Bar ablakban lehet aktiválni, így aki korábban letiltotta az Xbox Game Bar-t, előbb újra aktiválnia kell, csak ezután férhet hozzá a Game Mode funkcióhoz.

A Game Mode működése természetesen automatikus lesz, vagyis játék futtatása után, illetve akkor, ha a játékablak elveszíti a fókuszt, automatikusan visszaadja a rendszer-erőforrásokat a háttérfolyamatoknak, így a PC játékon kívül is rugalmas marad. A Microsoft szerint a funkció támogatását nem kell külön implementálni az adott játékba, de a cég természetesen együttműködik a játékfejlesztőkkel annak érdekében, hogy az újítás minél hatékonyabban működhessen.

A Windows Insider Program résztvevői a 15019-es buildtől kezdve próbálhatják ki a Game Mode-ot. Szélesebb körben majd csak tavasszal, a Creators Update megjelenését követően válik elérhetővé az újítás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward