A Microsoft felvásárolhatja a Dell-t?

A hír egy ideje már borzolja a kedélyeket, így megnéztük, konkrétan miről is lehet szó.

A Microsoft felvásárolhatja a Dell-t?

Az elmúlt hét folyamán nagy port kavart fel az a hír, amely arról számolt be, hogy a Dell ismét privát vállalatként szeretne működni. E lépéshez a cégnek ki kell vonulnia a tőzsdéről és keresnie kell egy olyan befektetőt, aki segít a terv megvalósításában, azaz megveszi a Dell-t a részvényesektől.

[bold]A döntés háttere

[/bold]

Hogy erre miért van szükség? Nos, azért, mert a Dell egy ideje lejtmenetben van, így a fenti terv egy lehetséges kiutat jelenthet a szorult helyzetből. A Dell rosszul teljesít a piacon - gondoljunk csak az okostelefon szegmensében elszenvedett kudarcára, plusz arra a tényre, hogy a vállalat nagy riválisaival, azaz a HP-vel és a Lenovo-val szemben nem tudott lépést tartani, így vesztett a világ legnagyobb PC gyártójának járó címért folytatott harcban is. Utóbbi miatt jelenleg a Dell "csak" a harmadik legnagyobb PC gyártónak számít.

A PC piac manapság eléggé gyengélkedik, ami a Dell számára különösen rossz hír, hiszen a cég jelenleg teljes egészében ettől a szegmenstől függ - se az egyre felkapottabb tábla piacon, se az okostelefonok piacán nem kínál termékeket, pedig ezek kihúzhatnák a csávából, ha a vásárlók körében pozitív fogadtatásra találnának.

Érdekesség egyébként, hogy rögtön azután, hogy a Dell bejelentette, privát cégként szeretne a továbbiakban működni, részvényeinek árfolyama jelentős emelkedésnek indult, azaz a piac a jelek szerint nem tartja hamvában holt ötletnek az elképzelést. Az emelkedés mértéke a CNBC információi szerint 2%-os volt, így a cég részvényeinek árfolyama 13,08 dollárra ugrott.

Belép a képbe a Microsoft

A Dell vezetősége egy külön bizottságot is létrehozott annak érdekében, hogy a potenciális befektetők ajánlatait alaposan mérlegelhesse, azaz a végleges döntés minden tekintetben megfelelhessen a cég érdekeinek. A pletykák szerint már érdeklődők is megkeresték a vállalatot, amelyek között a nagy szoftveróriás, a Microsoft is jelen van, aki az utóbbi időben a hardverpiac felé is kacsintgat.

A Reuters, a CNBC, és a Wall Street Journal informátorai szerint a Microsoft a Silver Lake magánbefektetési társasággal karöltve már tárgyalásokat kezdeményezett a Dell vezetőségével, köztük a vállalat névadójával és elnök-vezérigazgatójával, Michael Dell-lel is. Egyelőre meglehetősen homályosak az ügy részletei, mindössze annyi tűnik biztosnak, hogy a Microsoft maximum 3 milliárd dolláros befektetéssel segítené a Dell-t, hogy az mielőbb privát vállalattá alakulhasson.

Meglepő a Microsoft reakciója?

A Microsoft szerepvállalása abszolút nem meglepő, hiszen a nagyvállalat már korábban is eszközölt befektetéseket különböző nagy cégekbe, mint például a Facebook-ba, a Barnes & Noble-be, a Comcast-ba, illetve még az Apple-be is. A cég a Dell-lel kapcsolatos befektetéssel hosszabb távon mindenképpen jól járhat, hiszen a Dell nagyban függ a Microsofttól, illetve annak Windows operációs rendszerétől, a Microsoft pedig a PC piacon bontogatja szárnyait, így egy szorosabb együttműködés mindkét fél számára előnyös lehetne.

Az ügyben egyelőre nagyon nagy a homály, így érdemes megvárni, hogy tisztuljon a kép és kiderüljenek a részletek, amelyek új megvilágításba helyezhetik az egész történetet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward