A Microsoft erős vetélytársat akar a Nokiának?

A redmondiak állítólag hatalmas összeget fizetnének a Samsungnak, hogy az ne intsen be a Windows Phone-nak.

A Microsoft erős vetélytársat akar a Nokiának?

Egy frissen felbukkant pletyka szerint a Microsoft nem teljesen örül annak, hogy a Nokia domináns szerepet tölt be a Windows Phone oldalán, és ezen változtatni szeretne, méghozzá oly módon, hogy támogatást fizetne a piacvezető szerepben tetszelgő Samsungnak, hogy az készítsen WP8-as modelleket is az androidos megoldások mellett.

A Microsoft pénzügyi támogatásáról szóló pletykát Eldar Murtazin hozta nyilvánosságra egy Twitteren közzétett bejegyzésében, és Murtazin általában nagyon jó rálátással van a redmondiak ügyeire. Példának okáért ő volt az is, aki először írt arról, hogy a Microsoft a Nokia felvásárlását tervezi. Eldar Murtazin értesülései szerint a Microsoft nem kevesebb mint egy milliárd dollárt ajánlott fel a Samsung számára, hogy a jövőben is támogassák a Windows Phone-t különböző, versenyképesebb eszközökkel.

"Egy másik "jó" hír a Microsofttól - a cég tárgyalásokat folytat a Samsunggal, valamint felkínál 1 milliárd támogatást, ha a gyártó készíteni fog Windows Phone készülékeket" - olvasható az orosz szakember Twitter oldalán.

A hír első hallásra nemhogy meglepő, egyenesen butaság is lehetne, de jobban belegondolva egyértelmű, hogy a Microsoft nem jár jól a jelenlegi helyzettel. Erre már mi is többször utaltunk korábban, de nem is kell hozzá nagy jóstehetség, hogy bárki felismerje a problémát. Ha egy gyártónak nincs igazi vetélytársa, akkor az bizony a fejlesztések rovására fog menni az idő előrehaladtával, mert nincs igazi versenyhelyzet. Az innováció hiánya pedig akár egy operációs rendszer vesztéhez is vezethet. Jobb esetben csak azon felhasználókat tudják majd elérni egy idő után, akik mindenképpen az adott gyártó – jelen esetben a Nokia – mellett szeretnék letenni a voksukat.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a Nokia 90 százalékos részesedéssel rendelkezik a Windows Phone-os telefonok piacán. Lényegében tehát kijelenthető, hogy a teljes Windows Phone piacot az általuk gyártott modellek tartják kézben. Sok választási lehetőség sajnos egyébként sincs, a WP8 mellett ugyanis a Nokián túlmenően csak a HTC, a Huawei és a Samsung tette le a voksát 1-2 telefonnal. Ráadásul ezen gyártók java is csak a tavaly bemutatott okostelefonokkal van jelen a piacon. A Microsoft ennek fényében azt is megfontolhatná, hogy a friss érdeklődőknek nyújtson némi kedvezményt, hiszen jelentkező azért akadna. A ZTE például már előzetesen bejelentette, hogy jövőre az okosórák mellett Windows Phone 8 (8.1?) operációs rendszert futtató mobilokat is piacra szeretne dobni. Úgyhogy ha minden a jól megy, akkor 2014-ben a Nokia új vetélytársakkal, és egy erősebb Samsunggal nézhet szembe.

Végszóként érdemes azt is figyelembe venni, hogy a pénzbeli támogatás nem most először jelenne meg a redmondiak részéről a mobilos rendszer kapcsán. A Microsoft a most kiszivárgotthoz hasonló üzletet kötött korábban a Nokiával. A finnek a WP-hoz csatlakozásukat követően minden negyedévben 250 millió dollárt kaptak kézhez platformfejlesztésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward