A Microsoft biztonságosabb jelszavak haználatára ösztönöz

A gyenge, könnyen kitalálható jelszó olyan a betörők számára, mint ha nem zártuk volna be az ajtót: szabadon sétálhatnak ki- be, amikor csak szeretnének.

A Microsoft biztonságosabb jelszavak haználatára ösztönöz

A könnyen kitalálható jelszavak óriási kockázatot jelentenek, ám a jelek szerint még mindig nagyon sokan vannak olyanok, akik nagyon egyszerű, könnyen megfejthető jelszavakkal védik különböző online felhasználói fiókjaikat. Szerencsére egyre több esetben tapasztalható, hogy jelszóváltás, vagy éppen regisztráció alkalmával a nyilvánvalóan gyenge jelszót már nem is fogadja el az adott űrlap, helyette inkább erősebb, kis- és nagybetűket, számokat, illetve speciális karaktereket egyaránt tartalmazó jelszó választását javasolja.

Ennek ellenére még mindig nagyon sok gyenge jelszó van használatban, legalábbis erre utal a legutóbbi felmérés, amely a 2015-ös év 25 leggyengébb és legnépszerűbb jelszavát tartalmazza – a jelszó-feltörő „robotok” első körben pont ezeket próbálgatják végig, ha meg kell szerezniük egy felhasználói fiók jelszavát. És sajnos nagyon sok esetben sikerrel is járnak.

A Microsoft szakemberei éppen ezért úgy döntöttek, ideje egy picivel magasabbra helyezni a lécet, már ami a biztonságot illeti: a fentebb említett TOP 25-ös lista jelszavait alapból blokkolni fogják a vállalat különböző szolgáltatásai, amennyiben új felhasználói fiókot regisztrálunk, vagy éppen módosítjuk a meglévő fiók jelszavát. A cég egy jól tagolt, sok-sok információt tartalmazó iránymutatást is közzétett, amely a biztonságos jelszó kiválasztásában, valamint a biztonság fokozásában segít. Az – egyelőre csak – angol nyelven elérhető dokumentum itt található.

Ezzel együtt egy másik változtatás is életbe lépett, amely a felhasználói fiókok feltörését nehezíti meg: amennyiben a rendszer azt érzékeli, hogy túl sok sikertelen belépési próbálkozás történt egy adott számítógépről, akkor az adott számítógépen egy időre megtiltja az adott felhasználói fiókhoz való hozzáférést.

A Microsoft a kétlépcsős felhasználó-azonosítás használatát is ajánlja, ez ugyanis extra védelmet nyújthat az illetéktelen behatolókkal szemben, hisz a jelszó megadása mellett még egy másik biztonsági azonosító beírására is szükség van a bejelentkezésnél, amennyiben nem megbízható eszközről jelentkezünk be. Ez a másodlagos kód e-mailen, SMS-ben vagy éppen a Microsoft Authenticator appon keresztül is érkezhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward