A Microsoft bekeményít: fontos változások OneDrive fronton

A 15 GB-nyi ingyenes tárhely 5 GB-ra csökken és az Office 365 felhasználók is korlátok közé szorulnak: innentől 1 TB-nyi tárhelyet kell beosztaniuk.

A Microsoft bekeményít: fontos változások OneDrive fronton

A Microsoft tavaly óriási lendülettel fogott hozzá ahhoz, hogy felhő alapú tárhelyét, amely OneDrive névre hallgat, jelentősen versenyképesebbé alakítsa a konkurens megoldásokkal szemben. A siker érdekében óriási léptékű tárhely-bővítésre került sor: az ingyenes felhasználói fiókhoz tartozó tárhely mérete 7 GB-ról 15 GB-ra nőtt, az Office 365 előfizetők pedig korlátlan tárhelyet kaptak, így sokan tértek át Google Drive-ról vagy éppen DropBoxról az immár sokkal vonzóbb OneDrive-ra.

Ahogy telt-múlt az idő, sokan olcsó felhő alapú biztonsági tárhelyként kezdték használni a OneDrive szolgáltatást: személyes fájlokat, DVR felvételeket, filmeket, sorozatgyűjteményeket, komplett PC mentéseket és egyéb tartalmakat is felpakoltak a "korlátlan" tárhelyre. Egyes esetekben az extrém felhasználók 75 TB-nál is több tárhelyet foglaltak le, ami közel 14 000-szerese a normál tárhelyfoglalásoknak. Ez a gyakorlat idővel szemet szúrt a vállalat illetékeseinek, akik végül úgy döntöttek, hogy a felelőtlen kisebbség miatt kollektíven büntetik a OneDrive felhasználókat.

A visszaélések miatt az ingyenes regisztrációhoz biztosított 15 GB-nyi tárhelyet 5 GB-ra csökkentették, az Office 365 előfizetésekhez biztosított korlátlan tárhely esetében pedig 1 TB-nál húzták meg a határt. Az ingyenes fiókoknál eszközölt csökkentés komoly visszalépés, hisz az 5 GB-os korlát bevezetésével a tavalyi tárhely-bővítés előtti 7 GB-nál is kevesebb lett az ingyenes tárhely mérete, az Office 365 felhasználók többsége azonban nem járt rosszul az 1 TB-os limittel, hisz átlagos felhasználás esetén, azaz dokumentumok tárolásakor nehéz kifutni ekkora korlátból. Persze, aki média tartalmakkal gazdagon teleszórt dokumentumokkal dolgozik, ebből a limitből is kifuthat.

Fontos változás, hogy a korábban bevezetett 100 GB-os és 200 GB-os tárhely-bérleti konstrukciót is megszüntették, így most már csak 50 GB-os előfizetést lehet választani, ami havi 1,99 dollárba kerül. A már meglévő 100 GB-os és 200 GB-os előfizetéseket nem érinti a változás, de újakat nem lehet majd kötni.

Aki Office 365 előfizetőként túllépte az 1 TB-os szintet, értesítést kap, így 12 hónapja lesz extra tárhely vásárlására vagy a fájlok törlésére. Aki ingyenes fiókkal rendelkezik és 5 GB-nál több tárhelyet vesz igénybe, egy év ingyenes Office 365 Personal előfizetést kaphat, így 1 TB-nyi tárhelyhez juthat, az előfizetést azonban bármikor felmondhatja.

A fentiekben részletezett átalakulás a következő év elején megy végbe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward