A Micron már szállít hibrid memóriakockákat

Elérhetővé váltak a Micron 2 GB-os hibrid memóriakockáinak első mintapéldányai

A Micron már szállít hibrid memóriakockákat

A Micron egy örömteli hírrel rukkolt elő a tegnapi nap folyamán: a vállalat bejelentette, hogy megkezdődött az első 2 GB-os hibrid memóriakockák (HMC - Hybrid Memory Cube) mintapéldányainak szállítása, így a cég a piacon elsőként kínál szélesebb körben a vásárlók számára HMC alapú megoldásokat.

A hibrid memóriakockák kompakt, innovatív megoldások, amelyek több, egymásra rétegezett memórialapkát tartalmaznak. A memórialapkák között TSV (Through-Silicon Via) kapcsolatok húzódnak, amelyek vertikális összeköttetést biztosítanak a hibrid memóriakocka összetevői számára. Ez a megoldás azért komoly előrelépés, mert helytakarékosan kínál hatalmas memória-sávszélességet, emellett fogyasztás tekintetében is komoly előrelépés a korábbi megoldásokhoz képest.

Az első, szélesebb körben is elérhető hibrid memóriakocka tehát 2 GB-os kapacitással bír, ugyanis négy darab 4 Gb-es DRAM lapkából épül fel. Az újdonság nem kevesebb, mint 160 GB/s-os memória-sávszélességet kínál, ami igen impozáns érték. A chip persze nem csak gyors, de rettentő energiatakarékos is, ugyanis bitenként 70%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a már piacon lévő technológiákat alkalmazó megoldások.

A hibrid memóriakocka olyan területeken kerül bevetésre, ahol a feladat jellege miatt nagy memória-sávszélességre van szükség. Ilyen terület például az adatcsomag-feldolgozás, illetve az adatcsomag-bufferelés és tárolás, de a processzor-gyorsítók is ide tartoznak.

A Micron illetékesei jelenleg úgy látják, hogy nagyjából 3-5 éven belül terjedhetnek el a HMC alapú megoldások a piacon. A 2 GB-os HMC mellé egyébként egy 4 GB-os példány is érkezik, amelynek első mérnöki mintapéldányai várhatóan 2014 elején válnak elérhetővé. A 2 GB-os és 4 GB-os HMC chipek sorozatgyártását 2014 folyamán kezdi meg a cég.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward