A Micron a világ második legnagyobb DRAM gyártója lesz

A cég felvásárolja az Elpidát és többségi tulajdont szerez a Rexchip Electronic-ben.

A Micron a világ második legnagyobb DRAM gyártója lesz

A legfrissebb események alapján úgy tűnik, jókora átalakulás előtt áll a memóriapiac, ugyanis a Micron és az Elpida között „szponzori megállapodás” született, amelynek keretén belül az Elpida a Micron tulajdonába kerül. A tranzakciónak köszönhetően az Elpida a Micron leányvállalatává válik. Ezzel egy időben egy másik cégben is többségi tulajdonrészhez jut majd a Micron, de inkább haladjunk szépen, sorban.

[bold]Tető alá hozott megállapodás az Elpidával

[/bold]

A Micron az Elpidával kötött megállapodás értelmében összesen 2,5 milliárd dollárt fizet majd ki és megtartja az Elpida alkalmazottait, valamint folytatja a vállalat működtetését is, sőt, meghatározott feltételek mellett kötelezettséget vállal tőkeberuházások formájában történő finanszírozási támogatásra is. Az említett összegből 750 millió dollárt készpénz formájában bocsát a Micron az Elpida rendelkezésére, míg a fennmaradó 1,75 milliárd dollárt 2019-ig éves részletekben fizeti ki annak érdekében, hogy az Elpida adósságát rendezze. Az Elpida még idén februárban kért csődvédelmi eljárást, ahogy arról korábban beszámoltunk. Akkoriban a Reuters információi szerint a vállalat adóssága 5,6 milliárd dollárra rúgott.

Többségi tulajdonrész a Rexchip Electronics-ben

Ezzel egy időben a Micron egy másik fontos tranzakció nyélbe ütésén is munkálkodik: a vállalat 334 millió dollárért cserébe 24%-nyi tulajdonrészhez jut majd a Rexchip Eletronics-ben. Ezt a 24%-os Rexchip Eletronics tulajdonrészt a Micron a Powerchip Technology Corporation-től vásárolja meg. Utóbbi azért érdekes, mert az említett vállalatban az Elpidának 65%-os tulajdonrésze van, így a Micron az Elpida felvásárlásával és a 24%-os tulajdonrész megszerzésével összesen 89%-os részesedéshez jut a Rexchip Electronics-ben. A szóban forgó vállalat egy 300 milliméteres ostyákat gyártó üzemmel, valamint egy szerelő és teszt üzemmel rendelkezik Akitában, Japán területén.

Nagyra nőhet a Micron

A két felvásárlásnak nagy jelentősége van, ugyanis az Elpida és a Rexchip Electronics 300mm-es szilícium ostyákat gyártó üzemei együttesen havi szinten több, mint 200 000 ostya legyártására képesek, így a Micron gyártókapacitása a jelenlegihez képest 50%-kal növekszik, ha a tranzakciók lezárulnak.

Az Elpida felvásárlásával a Micron DRAM piaci részesedése megduplázódik, így a cég a Samsung mögött a világ második legnagyobb DRAM gyártójává lép elő. Jelenleg az Elpida és a Micron sorrendben 13,5%-os, illetve 11,6%-os piaci részesedéssel bírnak, ezzel szemben a Samsung a DRAM szegmens 42,2%-át uralja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward