A Meteor Lake lesz az első 7 nm-es Intel CPU sorozat?

Legalábbis a klienspiacon, de erre még néhány évet sajnos várni kell.

A Meteor Lake lesz az első 7 nm-es Intel CPU sorozat?

Az Intel háza táján éppen a Comet Lake-S processzorok rajtjára készülnek, ám ezek a processzorok még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készülnek majd. A noteszgépekbe szánt megoldások piacán persze már vannak 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok is, gondoljunk csak az Ice Lake sorozatra, amelynek tagjai már egy ideje elérhetőek kereskedelmi forgalomban. Őket váltják majd ugyanitt a Tiger Lake sorozatú megoldások, amelyekről nemrégiben írtunk – ezek a processzorok még idén bemutatkozhatnak.

A Tiger Lake után az Alder Lake következhet, ami még mindig 10 nm-es csíkszélességgel készülhet, igaz, itt már a szóban forgó gyártástechnológia tovább optimalizált, harmadik generációs változatát alkalmazhatják. Az Alder lake egyébként azért is érdekes, mert az ARM big.LITTLE architektúráját utánozza, vagyis az új processzorok vegyesen tartalmaznak majd nagy teljesítményű, valamint kisebb teljesítményű, energiahatékony processzormagokat. Ezt a dizájnt X86 fronton elsőként a Lakefield alkalmazza, amely még idén sorozatgyártásba kerülhet.

Az Alder Lake után várhatóan egy nagyobb ugrás következhet be, ugyanis érkeznek a Meteor Lake sorozat tagjai, amelyek már nem 10 nm-es, hanem 7 nm-es csíkszélességgel készülhetnek. Erről a népszerű szivárogtató, Komachi Ensaka számolt be, aki némi bizonyítékot talált a Meteor Lake sorozat érkezésére egy driverben, illetve némi technikai dokumentációban is felbukkant már ez az elnevezés. A Meteor Lake dizájnnal kapcsolatban egyelőre nincs sok információ, így csak a korábbi szivárgásokra, illetve a találgatásokra hagyatkozhatunk.

A Meteor Lake várhatóan a Golden Cove architektúrát használhatja a processzormagok esetében, legalábbis a nagyteljesítményű magoknál. Ugyanis van rá esély, hogy a 7 nm-es csíkszélességgel készülő újdonságok esetében továbbra is a big.LITTLE dizájnt viszi tovább az Intel, ám növeli a processzormagok számát a még jobb teljesítmény érdekében. A 7 nm-es gyártástechnológia egyébként a TSMC 5 nm-es csíkszélességével versenyezhet tranzisztorsűrűség terén, már amennyiben gond nélkül elrajtol és nem jönnek közbe olyan nehézségek, mint a 10 nm-es gyártástechnológia esetében. A Meteor Lake várhatóan 2022 környékén mutatkozhat be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap