A megszokottól eltérő felépítésű szenzoron dolgozik a Sony

A vállalat Fekete Szilíciumot (SiOnyx) használhat a jövőben érkező kameráinál.

A megszokottól eltérő felépítésű szenzoron dolgozik a Sony

A Sony a különböző képérzékelők terén kiemelkedően jó piaci pozíciót szerzett magának az elmúlt években, főleg az akciókamerákban és az okostelefonokban, illetve táblagépekben örvendenek nagy népszerűségnek a japán vállalat termékei. Ahhoz pedig, hogy ezt elérje a Sony, nem a vak szerencse, hanem a kiváló fejlesztések kellettek. A gyártó természetesen a jövőben is szeretné megtartani a kiharcolt pozícióját, és éppen ezért rengeteg különböző újításon dolgozik annak érdekében, hogy a szenzorjai még jobbá válhassanak.

Friss pletykák szerint a Sony ezúttal egy olyan alapanyaggal kísérletezik, ami nem megszokott a fogyasztói piacra szánt kamerák körében. A SiOnyx jelölésű megoldásról van szó, amit sokszor csak Fekete Szilíciumként emlegetnek. Ezzel leginkább éjjellátóknál lehet találkozni, ennek pedig az az oka, hogy kiemelkedően jó az érzékenysége.

A Fekete Szilíciumra épülő képérzékelők esetében a szenzor elején porózus szilícium található, melynek köszönhetően a tükröződés, visszaverődés jelentősen csökken – ezt lézeres eljárással állítják elő. Ebből kifolyólag akár 46 százalékkal is növelhető az egység érzékenysége.

Egy CCD és egy SiOnyx érzékelő képe sötétben. A Sony megoldása jelentősen eltérhet ettől, ez ugyanis egy 2013-as kísérlet eredménye.

Egyelőre semmilyen konkrétumot nem tudunk arról, hogy a Sony pontosan milyen termék létrehozásán fáradozik. Remélhetőleg hamarosan többet meg tudunk a japán vállalat SiOnyx szenzoráról, és már azt is látni fogjuk, hova szánják a fejlesztést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward