A Lenovo is a VR piac meghódítására készül

A Lenovo és a Myriad között együttműködési megállapodás született, így a Lenovo olyan chiphez jutott, ami egy AR/VR headset építésekor kulcsfontosságú.

A Lenovo is a VR piac meghódítására készül

A Lenovo a jelek szerint komoly terveket szövöget a VR szegmensben, legalábbis erre utal az a tény, hogy partnerkapcsolatba lépett a VPU egységeket (Vision-processing Units) gyártó Movidius szakembereivel – az együttműködésről a Movidius rántotta le a leplet a minap.

A Movidius VPU egysége egy speciális, dedikált funkciókra használható célhardver, amely a grafikus processzorral és a processzorral működik együtt annak érdekében, hogy a virtuális vagy kiterjesztett valósághoz szükséges feladatok elvégzése zökkenőmentes legyen. A VPU egyebek mellett gesztus-felismerésre, valamint a környezet feltérképezésére is képes, így csökkenti a processzorra és a grafikus processzorra jutó terhelés mértékét, hiszen bizonyos feladatokat saját maga old meg.

A Myriad 2 VPU chip fedélzetén ennek érdekében 12 darab programozható vektormag helyezkedik el, amelyek mellé beépített képjel-feldolgozó is tartozik, a sort pedig számos hardveres gyorsító zárja. A hatalmas tudást egy apró, 5 x 5 milliméteres alapterületű, mindössze 0,35 milliméter magas tokozásba rejtett lapka adja, amely a Movidius szerint energiahatékonyan üzemel, fogyasztása pedig mindössze egyetlen watt.

A Movidius szerint a chip számos olyan eszközben kap majd helyet idén, amelyek a virtuális valóság kiszolgálásához kapcsolódnak – itt mobileszközökre, illetve viselhető VR eszközökre, például headsetekre egyaránt gondolhatunk. Konkrétumokat egyelőre egyik fél sem közölt, de találgatások természetesen már vannak. Egyes feltételezések szerint az új chip egy, a Microsoft Hololenshez hasonlító, virtuális valóságban és kiterjesztett valóságban egyaránt használható eszköz fedélzetére kerülhet, ráadásul ez az eszköz az új chip jóvoltából tartalmazhat minden olyan hardvert, ami a mozgáskövetéshez, illetve a felhasználót körülvevő tér feltérképezéséhez szükséges. Mivel a Lenovo a PC piac mellett a mobileszközök piacán is elég nagy tapasztalattal rendelkezik, így egy mobileszközként viselkedő HMD megtervezése és legyártása aligha lehet számára probléma – főleg úgy, hogy a Myriad személyében egy ígéretes szövetséges is segíti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward