A legújabb 3D-s nyomtatóval akár bútorok is készíthetőek

A BigRep One nem fér el egy egyszerű íróasztalon, de cserébe több lehetőséget kínál, mint egy átlagos méretű asztali háromdimenziós nyomtató.

A legújabb 3D-s nyomtatóval akár bútorok is készíthetőek

Nemrégiben már beszámoltunk egy érdekes háromdimenziós nyomtatóról, most azonban egy újabb különlegességre figyeltünk fel, amit a BigRep, egy német stúdió, pontosabban annak két tagja, Lukas Oehmigen és Marcel Tasler tervezett, illetve fejlesztett. Az egyszerűen csak ONE névre keresztelt nyomtató azzal próbál kitűnni a 3D-s nyomtatók cseppet sem szürke kínálatából, hogy átlagos társaival ellentétben akár nagyobb tárgyak legyártására is képes. Egy átlagos 3D-s nyomtatóval csak kisebb tárgyakat lehet készíteni, például apró szobrokat, játákokat vagy figurákat, illetve egyéb dolgokat, amelyek általában elférnek tenyerünkben.

Ehhez képest a BigRep ONE 1000 x 1147 x 1188 milliméteres méretig képes legyártani a különböző tárgyakat, amelyek akár egy darabból álló "bútordarabok" is lehetnek. Amennyiben ennél a méretnél nagyobb tárgyat szeretnénk legyártani, úgy több kisebb darabra kell bontani azt, amelyek külön-külön munkafolyamat keretén belül készülhetnek el, majd szépen összerakhatjuk őket – akárcsak a neves svéd áruház lapra szerelt bútorait. Az új nyomtató a szokásos nylon és a műanyagok mellett egyéb anyagokkal is képes dolgozni, mint például úgynevezett laywooddal, amely farostból és különböző polimerekből áll és segítségével fahatású tárgyak készíthetőek. Emellett a repertoárban laybrick "támogatás" is jelen van, ami homokkőhatású tárgyak nyomtatására ad lehetőséget. A nyomtató FDM (Fused Deposition Modelling) technológiával dolgozik, nyomtatási felbontása pedig 100 mikron, azaz 0,1 milliméter.

A háromdimenziós nyomtatóhoz CNC komponensek is járnak, így a rendszer akár különböző anyagok számítógép-vezérelt marására is bevethető. Az új nyomtató a New Yorkban megrendezésre kerülő 3D PrintShow alkalmával mutatkozik be a nagyközönség előtt, szállítása pedig márciusban vagy áprilisban indul meg.

A BigRep One ára a tervek szerint 39000 amerikai dollár lesz, azaz igencsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia mindenkinek, aki ilyen különlegességre vágyik. Ezzel együtt némi hely is kell majd a nyomtatóak, ugyanis nem lesz olyan kompakt, mint a hagyományos asztali háromdimenziós nyomtatók, de ez már talán a legkisebb baj.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward