A legtöbb ultravékony noteszgép hibrid adattárral érkezhet

A felsőkategóriás ultravékony noteszgépek továbbra is SSD meghajtóra alapoznak majd, de a középkategóriában és a belépőszinten a hibrid adattárak uralhatják a piacot.

A legtöbb ultravékony noteszgép hibrid adattárral érkezhet

Az IHS iSuppli elemzői érdekes előrejelzést tettek közzé, amelyből kiderül, hogy az elkövetkező hónapok, illetve évek során mire számíthatunk az ultravékony noteszgépek piacán, legalábbis ami a különböző adattároló rendszerek népszerűségét és pozicionálását illeti.

Az elemzők szerint a merevlemezből és NAND Flash alapú tárhelyből álló hibrid adattáraké a jövő. Itt nem a hibrid merevlemezekre kell gondolni, hanem azokra a megoldásokra, amelyek egy klasszikus merevlemezt ötvöznek némi NAND Flash tárhelyet kínáló SSD meghajtóval. Ezek a merevlemezből és SSD meghajtóból álló hibrid adattároló rendszerek idén az ultravékony noteszgépek piacának ~53%-át uralják majd, miközben az előrejelzések szerint a hibrid merevlemezek csak 5%-os szeletet hasíthatnak ki e szegmens képzeletbeli tortájából. A fennmaradó 42%-nyi piaci részesedés a csak és kizárólag NAND Flash alapú tárhellyel rendelkező megoldásoké lesz.

A merevlemezből és SSD meghajtóból álló hibrid adattároló rendszerek az elemzők szerint a jövőben is népszerűek maradnak: az elkövetkező négy év folyamán ezek az adattároló rendszerek uralhatják majd az ultravékony notebookok szegmensét. A hibrid merevlemezek (SSHD meghajtók), ha lassan is, de fokozatosan egyre népszerűbbé válnak. Ezekből a termékekből idén még csak ~2,6 millió darabot szállíthatnak le a gyártók, ám 2017-re ez a szám már 20 millió fölé mehet. A Seagate már egy ideje kínál hibrid merevlemezeket, a napokban pedig a Western Digital is hódító útjukra indította legfrissebb, mindössze 5 milliméter vastag hibrid adattárolóit.

Az SSD meghajtóból és merevlemezből álló hibrid adattároló rendszerek ötvözik az SSD meghajtók és a merevlemezek előnyeit, azaz az SSD meghajtók gyors elérési idejét és nagy sebességét a merevlemezek nagy adattároló kapacitásával és kedvező árával. Mivel az ultravékony noteszgépek kezdenek leszivárogni az alsóbb árszintekre, így nem meglepő, hogy ezek a termékek a drága SSD meghajtók helyett inkább költséghatékony hibrid adattároló rendszert alkalmaznak.

A felsőkategóriás ultravékony noteszgépeknél továbbra is az SSD meghajtók dominálnak majd, ám a kereskedelem fő áramába, illetve a belépő szintű megoldások szegmensébe szánt termékeknél már a hibrid adattároló rendszerek lehetnek a nyerők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward