A legrosszabb év a zeneiparnak

A kalózokat és a videójátékokat okolják a gyenge eladások miatt. A Nielsen SoundScan statisztikái szerint 2008 az eddigi legrosszabb év a zeneipar számára.

A legrosszabb év a zeneiparnak

A kalózokat és a videójátékokat okolják a gyenge eladások miatt (mi mást, szokás szerint).

A zenerajongók szinte teljesen digitálissá váltak. Eddig megszokott volt, hogy egy zenegyűjtemény több CD-tartót foglalt magában, manapság azonban a legnagyobb gyűjtemények egy nagyobb kapacitású MP3-lejátszón is elférnek. Miközben nőttek a digitális zene eladások, az ipar jelentős profitcsökkenéssel néz szembe.

A Nielsen SoundScan statisztikái szerint 2008 az eddigi legrosszabb év a zeneipar számára. Tavaly december 28-ig bezárólag 428,4 millió albumot adtak el ami 14 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőtti eredményhez képest. Ha a 2000-es évhez (az eddigi legjobb év) hasonlítjuk a 2008-as évet, akkor 45 százalékos csökkenés látható. Akkor ugyanis egy év alatt 785,1 millió zenei albumot adtak el. A Reuters szerint a recesszión kívül a kalózok és a különféle szórakoztatási módok, például a videójátékok az okai az ilyen gyenge eladásoknak.

A digitális eladások azonban tovább nőttek, az iTunes például 27 százalékos bővülést könyvelt el az eladásaiban. Azonban 2007-ben a növekedés 45 százalék volt, tehát a bővülés itt is lassul. Annak ellenére, hogy a digitális eladások nőnek, itt sokkal kisebb haszonnal dolgoznak a cégek, tehát nem tudják behozni a digitális formátumokkal a fizikai médiumok csökkenő eladásait.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward