A koronavírus miatt hardver és eszközhiány várható szinte minden szegmensben

Nem csak az emberek egészségére van hatással egy potenciális világjárvány.

A koronavírus miatt hardver és eszközhiány várható szinte minden szegmensben

Kicsi az esélye annak, hogy ezen sorok olvasói ne hallottak volna a jelenleg Kínában terjedő koronavírusról, ami miatt az egész világon fokozott készültségben vannak az egészségügyi szervek és hatóságok. Azon túl, hogy egy veszélyes kórokozóról van szó, Kínában jelenleg is azon vannak az ott élők, hogy ne fertőződjenek meg vagy ne fertőzzenek meg másokat.

Mivel több város is teljes karantén alá került, illetve a tervezett ünnepnapok is meghosszabbodtak, hogy mindenki otthon maradhasson, egyre kisebb az esélye annak, hogy visszatérjenek az emberek dolgozni és tervezett ütemben folytatódjon a termékek gyártása. Ez azért problémás, mert a legtöbb gyári munkát szeretik a nagyobb vállalatok Kínába kiszervezni és ennek megfelelően csak ott áll rendelkezésre a kellő technológia, amivel a különböző egyszerű vagy bonyolult eszközöket el lehessen készíteni.

Éppen ezért hamarosan az egész világon várható lesz, hogy a kínai gyárleállások miatt szinte minden globális piacon árult termék vagy drágulni fog, vagy egyszerűen nem lesz elérhető. Hiszen hiába szerelnek össze termékeket például Európában, ha néhány kulcsalkatrész Kínában jönne le a futószalagról.

A Fiat Chrysler szóvivője a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy valószínűleg heteken belül le kell állítaniuk egyik európai üzemüket, mert nem fogják tudni pótolni a hiányzó alkatrészeket. Nekik jelenleg 4 gyáruk is érintett a fertőzések miatt. Ugyanígy a Toyota, Hyundai, Volvo és a Peugeot is közölték, hogy az ellátási láncuk veszélybe került, így nem biztos, hogy sokáig kitartanak a készleteik, de igyekeznek új lehetőségek után nézni.

Természetesen nem kell az autókig elmennünk, hogy lássuk a probléma súlyosságát. A Nintendo is kiadott egy közleményt, hogy a Switch, a Joy-Con és a Ring Fit Adventure elérhetősége nem lesz megoldható a közeljövőben, de ők is igyekeznek pótolni a készleteket.

Emellett a The Outer Worlds Switch portja is késni fog a vírus miatt, mert fizikai verzióban kívánják kiadni. Egyelőre a fejlesztők nem is tudnak új megjelenési időponttal szolgálni.

A Facebook is hasonlóan reagált a történtekre. Nekik az Oculus Quest az érintett hardver, ami szintén egy olyan termék, hogy a gyártósorról lekerülve azonnal gazdára talál, éppen ezért a hivatalos oldalon egyszerűen nem rendelhető állapotba tették a terméket. A Facebook szóvivője szerint a Questek több régióban is teljesen elfogytak és mint a többi cég, ők is arra számítanak, hogy kihatással lesz gyártásra koronavírus. Óvintézkedéseket tesznek az alkalmazottaik, a gyártó partnereik és a vásárlóik biztonsága érdekében és figyelemmel követik az eseményeket. Arra törekszenek, hogy a lehető leghamarabb újra legyen készleten a szemüvegből.

A Half-Life: Alyx miatt szintén készlethiányos Valve Index-re eddig is hosszú hónapokat kellett várnia az érdeklődőknek, több, mint valószínű, hogy ők sem fogják tudni mindenkit kielégítő módon pótolni a szemüvegüket az Alyx megjelenéséig. Szintén problémás lesz az LCD termékek gyártása, így a TV-k és a monitorok ára is megnőhet. Jelenleg az IHS szerint az LCD panelek 55%-a Kínában készül emiatt áremelkedésre lehet számítani. Az adatbányász hardverek készítői is arról számolnak be, hogy nem tudnak elegendő eszközt legyártani időben, késésekre lehet számítani, de ha már a pénzügyeknél tartunk, a legtöbb tech cég részvénye esett a vírus terjedése során

Természetesen egyre több bejelentés várható a napokban a vírus gazdasági hatásait és a termékek elérhetőségét illetően. Mivel alapvetően fogyasztói társadalom vagyunk és megszoktuk, hogy mindent azonnal elven hozzájutunk ahhoz, amire éppen szükségünk van, a következő pár hónapban igyekezzünk megértőbbek lenni, ha ez valamiért nem tud teljesülni.  

Külföldről való rendelés vagy Kínában gyártott termék esetén nem kell attól tartani, hogy a csomagon keresztül megfertőznének minket, ugyanis a vírusok a szabad levegőn pár óra után elveszítik fertőző képességüket és elpusztulnak (ha élőnek tekintjük őket persze).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap