A Kocka: 1,4GHz, és ez még csak a kezdet

Bejelentette a Rochesteri Egyetem, hogy sikeresen elkészített egy háromdimenziós lapkát, amelyet nemes egyszerűséggel csak "kocka"-ként emleget, és ami jelenleg 1,4GHz teljesítményre képes.

A Kocka: 1,4GHz, és ez még csak a kezdet

Bejelentette a Rochesteri Egyetem, hogy sikeresen elkészített egy háromdimenziós lapkát, amelyet nemes egyszerűséggel csak "kocka"-ként emleget, és ami jelenleg 1,4GHz teljesítményre képes.

Alkotásukkal a háromdimenziós áramkörök fogalmát egészen új szintre emelték, mivel éppúgy, ahogy a hagyományos lapkákat vízszintesen optimalizálják, úgy ők ezt függőlegesen is optimalizálták - ellentétben a korábbi hasonló, háromdimenziós kísérletekkel, amelyek során egyszerűen csak egymásra pakoltak több lapkát, különösebb optimalizálás nélkül. Eby Friedman, az egyetem elektronikai professzora és fakultásvezetője, valamint Vasilis Pavlidis hallgató, a kocka alkotói elmondása szerint nem másról van itt szó, mint egy komplett, összehajtogatott áramkörlapról.

Friedman állítása szerint az olyan eszközök, mint például az iPod, lapkáit ezzel az eljárással a jelenlegi méretük tizedére lehetne csökkenteni, miközben ezzel együtt a teljesítményük azonban megtízszereződhetne - amint sikerül leküzdeniük a három réteg tökéletes, egységes egész rendszerként való működésének útjában álló akadályokat, és kifejleszteni hozzá egy kellően fejlett vezérlőrendszert. Így mindegyik réteg külön feladatokat kaphatna, és valóban kompakt áramkörlapkaként működhetne.

Mindenesetre azonban a kocka már jelen változatában is nagy előrelépést jelent, mivel a Friedman és a hallgatók által közösen kifejlesztett architektúra az első olyan, amely valóban teljes egészében működőképessé teszi a térbeli jeladást, szinkronicitást és energiaelosztást is. A prototípust az MIT gyártotta le, az egyes rétegek tranzisztorai közti függőleges kapcsolódásokat pedig a rétegek közti szigetelő anyagba fúrt mikroszkópikus méretű lyukak teszik lehetővé.

Friedman meglátása szerint a vízszintes lapkaméretezés már a végső határaihoz közelít, ám a függőleges még csak most kezdi bontogatni a szárnyait, és bőven van még hova fejlődnie; szerinte ez lesz a lapkatervezés igazi jövője.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward