A Kingston uralja a DRAM piacot

A tavalyi évet meglehetősen szép eredményekkel zárta a PC-s DRAM piac. Úgy látszik, a korábbi átszervezéseknek és stratégiaváltásoknak meglett az eredménye.

A Kingston uralja a DRAM piacot

A globális PC DRAM piac 2013 folyamán 7,3 milliárd amerikai dolláros teljes árbevétellel zárhatta az évet, ami igen szép eredmény, hiszen ez az érték 2012 folyamán még csak 5,5 milliárd dollárt tett ki. A növekedés mértéke 32% volt, aminek alighanem örültek a piac szereplői, ugyanis az elmúlt évek során az olcsó memóriachipek miatt már rengeget problémájuk volt.

Érdekesség, hogy a piac teljes árbevételének mintegy 88%-át adta a tíz legnagyobb piaci szereplő, amik közül az első helyet ezúttal is a Kingston szerezhette meg. A képzeletbeli dobogó második fokán az ADATA Technology foglalt helyet, míg a harmadik a Ramaxel lett – utóbbi a vállalatok sorrendben 116%-kal, illetve 37%-kal tudták növelni éves árbevételüket a 2012-es évhez képest. Mivel a piaci szereplők egyre változatosabb területeken tevékenykednek, így a rangsort az éves teljes árbevétel alapján állították fel a TrendForce szakemberei, amik egyébként a neves DRAMeXchange égisze alatt tevékenykednek.

Érdekesség, hogy a dobogó felső szintjein helyet foglaló vállalatok a mobil DRAM piac felé fordultak, hála az okostelefonok és a táblák egyre növekvő népszerűségének, és ez a PC-s DRAM piac kínálatának szűküléséhez vezetett. A korlátozott raktárkészletek jóvoltából a PC-s DRAM piacon a DDR3 4 Gb-es memóriachipek szerződéses árai 1,84 dollárról 3,94 dollárra emelkedtek, ami 114%-os növekedést jelent.

Ahogy már említettük, a Kingston a korábbi gyakorlathoz hasonlóan 2013 folyamán is megszerezte az első pozíciót. Az elmúlt időszakban a Kingston leányvállalata, a KSI által kifejlesztett eMCP termékcsaládoknak köszönhetően Kínában is sikerült növelni a teljes árbevételt.

Az ADATA a második helyre futott be, ami annak köszönhető, hogy 2013 folyamán meglehetősen jelentősen, 116%-kal tudta növelni teljes éves árbevételét. A vállalat Tajvanon ezzel együtt a legnagyobb PC DRAM gyártónak járó címet is megőrizte, hála rugalmas üzleti stratégiájának.

A harmadik helyezett Ramaxel sokat profitált a hazai kliensek – például a Lenovo – megrendeléseiből, de a külföldi megrendelések is erősek voltak, így éves teljes árbevételét összességében 37%-kal sikerült növelnie, ami pont elég volt a dobogó harmadik fokának megszerzéséhez. A negyedik helyre a Crucial Technology ért be, amit az anyavállalat, a Micron stabil termelésének köszönhet. Ide kapcsolódik, hogy a Crucial Technology neve rövidesen megváltozik, így a jövőben Micron Consumer Products Group néven tevékenykedik tovább. Az ötödik a Transcend lett, ami tavaly még a nyolcadik helyet foglalta el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward