Shop menü

A JÖVŐBEN TELJESEN MÁS ÉLMÉNYT ADHAT MAJD A GOOGLE KERESŐ HASZNÁLATA

Rengeteg apró, összességében fontos fejlesztést jelentett be a keresőóriás, melyeknek köszönhetően vizuálisabb és funkciókban gazdagabb lesz a Kereső.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A jövőben teljesen más élményt adhat majd a Google Kereső használata

A Search On eseményen a Google a korábbi években jelentős újításokkal állt elő. Az idei évben is arra lehetett számítani, hogy kapunk majd egy újabb olyan fontos fejlesztést, mint például a MUM (Multitask Unified Model), de nem így lett. A vállalat most inkább a kereső finomhangolására, felhasználóközpontúvá tételére koncentrált, azt hangsúlyozta, hogy ez sokkal több már ez keresőmotornál.

Az elmúlt években az online felületek, a különböző szolgáltatások egyre vizuálisabbá váltak, és interaktívabbak lettek. Ezáltal az emberek könnyebben megbarátkoztak a dolgokkal és bátrabban vettek használatba újításokat. A Google is sokat változott ebből a szempontból az évek során, de most a cég még inkább a látvány fokozására és az interaktivitásra menne rá. Erőteljesen olyan érzésünk van, hogy már a kereső fejlesztői is a TikTokból és az Instagramból merítenek ihletet.

Galéria megnyitása

Korábban a Google elindította a Multisearch funkciót, ahol a Google Lens és a szöveges keresések kombinálhatók. Ez hamarosan már globálisan használható lesz angol nyelven, és azon is dolgozik a vállalat, hogy 70 nyelv támogatását biztosítsa a későbbiekben. Hamarosan elindul a Multisearch near me is, ahol az összetett kereséseket már arra is lehet majd használni, hogy a fizikailag közelben levő helyeket is felfedezze az ember. Lefotózhat egy ételt, és kereshet a közelben olyan éttermet, ahol az megtalálható az étlapon. Ez egyelőre csak az USA-ban fog üzemelni.

Galéria megnyitása

A Google a továbbiakban szeretne a Lensre nagyobb figyelmet fordítani, mert úgy véli, hogy a fotókkal és képekkel indított keresések nagyon hatékonyak akár a nyelvi korlátok lebontásában is. Több mint 100 nyelven havonta több min 1 milliárd képi keresést indítanak már az emberek. A gépi tanulásnak ebben nagy szerepe van, és éppen ezért a cég folyamatosan finomítja az algoritmust. Ezen a téren a Google mellékesen megjegyezte, hogy a Pixeleken a Magic Ereaser funkció is frissülni fog és új szintre lép.

Galéria megnyitása

A Lens egy ideje már használható fordításra, és ez is jobban fog üzemelni a jövőben. A fejlesztők a kameraképen történő fordítást jelentős frissítésnek vetik alá, már sokkal jobb vizuális megjelenéssel fog ez működni a poszterek, étlapok és más felületek esetén. Az iOS esetében a Google hamarosan bevezeti, hogy a keresőben lesznek parancsok felkínálva, amik igazából arra szolgálnak majd elsődlegesen, hogy felhívják a figyelmet a kereső széleskörűbb használatára. Olyan opciók lesznek itt, mint a zene felismerése, házifeladat megoldása, vagy éppen termék keresése vásárlásra.

Galéria megnyitása

A keresőben a kulcsszavak gépelése során kiemelt találatok már eddig is megjelentek, de ezentúl egy információban gazdagabb kártya fog feljönni, melyen például már a Google értékeléseket is azonnal látni fogja a felhasználó, valamint az is fel lesz tüntetve, hogy látogatható-e az adott hely, meddig van nyitva. Sokat dolgozott azon a Google, hogy megértse, mely információk a legfontosabbak egy-egy adott találatnál, és azokat igyekszik majd kiemelni. A keresések valós idejű kiegészítése is hatékonyabban fog menni, több szempont alapján kínálja majd fel az opciókat a rendszer, figyeli például az ember helyzetét is.

Galéria megnyitása

A találati listán már több lesz a képi és videós anyag, a vizuális információszerzés így az előtérbe kerülhet például egy városra, turisztikai célpontra rákeresve. Néhány hónapja egy kutatás kimutatta, hogy a fiatalok sokszor már a TikTokon keresnek a Google helyett, és ezért kerülhet nagyobb hangsúly már a videókra is a képek mellett. A vizuális találatoknak köszönhetően az emberek biztosabban tudják majd kiválasztani, hogy miket szeretnének megnézni például egy utazás során, így tartalmasabb lehet a nyaralás.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy az ember egy-egy témát jobban fel tudjon fedezni, a keresések lefelé görgetése közben újabb témakörök kerülnek majd elő. Ezeket az alapján kínálja majd fel a Google, hogy mások mikre kerestek rá az adott kulcsszavakhoz kapcsolódóan. A vállalat azt akarja elérni, hogy a Google inkább egy információs központként kezeljék a keresőt, ami látványosan és lényegre törően tálalja a tudnivalókat, és ténylegesen segít rengeteg helyzetben.

Hogy mikor fognak ezek a fejlesztések megjelenni? Fokozatosan.

A következő hetekben, hónapokban folyamatosan jönnek majd a frissítések és bevezetésre kerülnek az újdonságok. A Google elsődlegesen az Egyesült Államokban fogja az új funkciókat elérhetővé tenni, de idővel remélhetőleg minden eléri majd a globális közönséget is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére