A jövő zenéje

Jellegzetességeik szerint is kereshetővé válnak a zenék európai kutatók rendkívüli új szoftverével.

A jövő zenéje

Galéria megnyitása
Rendkívüli zenekezelő szoftvert fejlesztettek ki európai kutatók, amely nem kevesebbet tesz lehetővé, mint a zenék tényleges jellegzetességei szerinti osztályozását/címkézését - ezen metaadatok felhasználásával pedig aztán minden eddiginél hatékonyabb keresést.

A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek. Egyrészt például megoldást kínálhat a rendszer arra a gyakori problémára is, hogy ha épp nem tudjuk egy zeneszám címét és/vagy a szerzőjét, de mégis meg szeretnénk találni: ez esetben csak fel kell idéznünk magunkban a dallamát/hangzását és az alapján máris megkereshetjük. Sőt, a nem is túl távoli jövőben akár olyan eszközöket is kézhez kaphatunk, amelyek már az alapján felismerik a kívánt zenét, ha ezt eldúdoljuk.

Másrészt, a számok zenei jellegzetességek szerinti megcímkézésével sokkal hatékonyabb "ha ez tetszik, ezt is szeretni fogod"-jellegű ajánlásokat lehet megvalósítani, mivel ez esetben tényleg olyan további zenéket lehet a hallgató figyelmébe ajánlani, ami ilyen vagy olyan szempontból valóban hasonló jellegű ahhoz, amit már ismer és szeret.

De ugyanígy, ha egy adott zeneszám több zenei stílust vagy több eltérő jellegzetességet ötvöz, akkor nem csak hasonló vegyítéseket, hanem a forrásaikként szolgáló stílusokba sorolható más számokat is ajánlhat a rendszer, egészen új felfedezésekhez vezetve el így a hallgatót, olyan zenéket tárva fel előtte, amikre máskülönben talán sose bukkant volna rá.

Harmadrészt, mindezek a képességek és lehetőségek természetesen hatalmas előnyére válhatnak az online zeneeladásnak is: sokkalta hatékonyabbá (vagy talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ténylegesen lehetségessé) tehetik a teljes kínálat átböngészését, hogy az ember valóban az ízlésének tökéletesen megfelelő zenéket találhasson, amiket aztán jó eséllyel meg is vesz, mivel a "fülére valóak". Egy ilyen rendszer előnyeit a hagyományos, pusztán csak a szöveges metaadatokra (szerző, cím, album, hozzávetőleges műfaji besorolás) támaszkodó kereső- és ajánlórendszerekkel szemben nyilván nem kell részletezni.

Az eredmények Hugues Vinet nevéhez és az általa koordinált, hét évvel ezelőtt megkezdett kutatásokhoz köthetőek. A készülő új, Mpeg-7-es specifikáció célja egyebek mellett az említett metaadatok szabványosítása lesz, a minél hatékonyabb keresés érdekében. A kutatásoknak a párizsi Zenei/Akusztikus Kutatási- és Koordinációs Intézet (IRCAM) adott teret (amelynek szintén Vinet a tudományos igazgatója) a Cuidado projekt keretében, spanyol és izraeli egyetemek kutatóival, valamint olyan cégekkel is együttműködve, mint az Oracle és a Sony, EU-s támogatással is megsegítve.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap