A HDCP sem úszta meg, feltörték

A másolásvédelem ideig-óráig valós védelmet nyújt, ám az a lelkes programozók idővel szinte minden esetben fel tudják törni. A legfrissebb technológia, amely a próbálkozók áldozatául esett, nem más, mint a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). A HDCP eljárás titkosítással védi az adó, azaz a számítógép vagy Blu-ray lejátszó és a vevő, vagyis a megjelenítő közötti adatfolyamot. A titkosított adatfolyam az adótól a megjelenítőhöz HDMI, DVI vagy DisplayPort kábelen keresztül jut el.

A HDCP sem úszta meg, feltörték

A másolásvédelem ideig-óráig valós védelmet nyújt, ám az a lelkes programozók idővel szinte minden esetben fel tudják törni. A legfrissebb technológia, amely a próbálkozók áldozatául esett, nem más, mint a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). A HDCP eljárás titkosítással védi az adó, azaz a számítógép vagy Blu-ray lejátszó és a vevő, vagyis a megjelenítő közötti adatfolyamot. A titkosított adatfolyam az adótól a megjelenítőhöz általában HDMI, DVI vagy DisplayPort kábelen keresztül jut el.

Az eljárás nem akadályozta meg, hogy a BitTorrent hálózatokat elárasszák a különböző Blu-ray filmek, azaz a jogvédett tartalmak tökéletes védelmét nem sikerült garantálni, de ez nem is csoda, hisz a HDCP nem az adott tartalmat, hanem csak a lejátszó és a megjelenítő között mozgó adatfolyamot védi. Ez most a kisebbik gond, ugyanis a nagyobbik most az Intel leányvállalata, vagyis a technológia kifejlesztőjének számára az, hogy feltűnt az interneten a HDCP technológia mesterkulcsa, amelynek használatával a HDCP technológia feltörhető, kijátszható. Az Intel azóta hivatalosan is elismerte, hogy a nyilvánosságra hozott kód valóban nem más, mint a HDCP mesterkulcsa, ám az illetékesek azt is gyorsan megjegyezték, hogy a kulcs megjelenése nem jelent komoly veszélyt. A 376 soros mesterkulcs felhasználásával csak rendkívül sok munkával és hatalmas anyagi ráfordítással állítható elő olyan szoftver, illetve hardver, amelynek segítségével tökéletesen kijátszható a HDCP technológia által biztosított védelem, azaz az eredetileg védett videó kimeneten keresztül másolhatóvá válik az adott tartalom.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward