A határtalan jogvédelem határőrei

A világot egyre jobban át- meg átszövő szerzői jogvédelem legújabban tervezett lépésével magába olvaszthatja a határátkelőhelyeket is, amelyek így a jogsértő anyagok elleni harc újabb hadszínterévé válhatnak.

A határtalan jogvédelem határőrei

A világot egyre jobban át- meg átszövő szerzői jogvédelem legújabban tervezett lépésével magába olvaszthatja a határátkelőhelyeket is. Az Egyesült Államokban már egy hónappal ezelőtt engedélyt kaptak rá a határőrök, hogy akár napokra is elkobozzanak egy laptopot és lemásolják a teljes tartalmát, ha kell, míg az Egyesült Királyság határőrei helyben nézhetik át a gépeket, pornográf anyagok után kutatva. A tervezett jövő azonban ennél is tovább megy.

Az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, valamint az EU számos országa is zárt ajtók mögött dolgozik egy olyan új kereskedelmi egyezményen, amellyel a határőrséget a jogvédők egy újabb végrehajtó ágazátává léptethetik elő. A nemrégiben kiszivárgott, négy oldalas Hamisításellenes Kereskedelmi Egyezmény (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement) tervezete felvázolja ennek a menetét, amelynek keretében a határőrök és biztonságiak mindenféle elektronikus eszközöket ellenőrizhetnek jogsértő tartalmak után kutatva, és helyben eldönthetik, hogy azok valóban illegálisak-e, vagy sem.

Utóbbi esetben természetesen felhatalmazást kapnak a megfelelő azonnali cselekvésre is, amihez még csak a jogtulajdonosok formális panasztétele sem szükséges, sem pedig egy ügyvéd jelenléte a vádlott oldalán. A tervezet emellett engedélyezni bármilyen olyan eszköz lefoglalását és akár megsemmisítését is, amely a vizsgálat során gyanúsnak találtatott.

Mi több, az ACTA tartalmaz egy olyan passzust is, miszerint ennek az ellenőrző szervezetnek a WTO-n és az ENSZ-en kívül, különálló egységként kell működnie, saját irányító testülettel, amely közvetlenül a tagországok ellenőrzése alatt áll. Bár egyelőre, mint említve is lett, ez még csak egy tervezet, nem úgy néz ki, hogy bármi is elejét vehetné a megvalósulásának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward