A GPU és a videokártya piac legfrissebb számai

A PC-s GPU piac zsugorodása tovább folytatódott, a videokártya piacon pedig egyre növekszik az AMD részesedése.

A GPU és a videokártya piac legfrissebb számai

A teljes GPU piac helyzete

A Jon Peddie Research elemzői nemrégiben összegezték az idei év második negyedévének eredményeit, amelyek meglehetősen szomorú képet festenek a teljes GPU piac teljesítményéről. Az adatok alapján negyedéves szinten 4%-os, éves szinten pedig 10%-os forgalomcsökkenés mutatkozott, azaz a leszállított termékek száma tovább csökkent, ezzel pedig a 2009. első negyedévében tapasztalható szint alá süllyedt a teljesítmény, ahogy az a lenti ábrán is látható. Éves szinten az asztali piacra szánt grafikus processzorokból 10%-kal, a noteszgépekbe szánt processzorokból pedig 6%-kal kevesebb fogyott. Az adat a processzorba integrált videó vezérlők és a videokártyák forgalmát egyaránt tartalmazza, viszont elsődlegesen a PC piacra koncentrál.

Ha az eredményeket gyártókra bontva is megtekintjük, érdekes kép rajzolódik ki. Az AMD háza táján asztali APU egységekből 22,2%-kal, mobil APU egységekből pedig 0,4%-kal kevesebb fogyott, mint az elmúlt negyedévben. Az asztali videokártyák forgalma 4,03%-os fellendülést mutatott, viszont mobil videokártyákból 3,7%-kal kevesebbet adtak el. Összességében negyedéves szinten 1,4%-os visszaesést könyvelhetett el az AMD.

Az Intel teljesítményét vizsgálva azt láthatjuk, hogy az iGPU-val ellátott processzorokból noteszgépek szintjén 1,4%-os emelkedés, asztali konfigurációk szintjén pedig 4,5%-os csökkenés mutatkozik. Ez negyedéves szinten összességében 0,7%-os csökkenést jelent.

Az Nvidia adatai még rosszabbak, hiszen a cég összességében 20%-kal kevesebb grafikus processzort szállított le negyedéves szinten. Az asztali grafikus processzorok forgalma 28,15%-kal, a noteszgépekbe szánt példányoké pedig 5,7%-kal mérséklődött az előző negyedéves adatokhoz képest.

Az elemzők természetesen az egyes szereplők piaci részesedését is kiszámolták – a fenti táblázatban ezek a számok szerepelnek. Az adatokból látszik, hogy az AMD éves szinten 2,8%-kal, negyedéves szinten pedig 0,4%-kal növelte részesedését, míg az Nvidia esetében 2,8%-os negyedéves és 0,2%-os éves csökkenés látható. Az Intel negyedéves bontásban 2,4%-kal javította piaci részesedését, éves szinten azonban 2,7%-kal gyengében teljesített.

A videokártya piac helyzete

Noha fenti számok a teljes PC-s GPU piac teljesítményéről árulkodnak, érdemes néhány pillantást vetni arra is, milyen eredményeket mutatott fel a videokártya szegmens. Az összesített kép alapján negyedéves szinten 20,8%-os, éves szinten pedig 0,8%-os visszaesés látható.

A negyedéves csökkenés a szezonális trendek alapján természetes, mértéke viszont már aggasztó, hiszen a tíz éves átlagot alaposan alulmúlja, ami egyébként -9,7%-ot képvisel. Éves szinten már picivel biztatóbb a helyzet, ugyanis a teljes AIB piac 0,8%-kal nőtt, ami az asztali számítógépek forgalmához képest előrelépés, hiszen utóbbi éppen 0,2%-os csökkenésben van.

Piaci részesedések terén az látszik, hogy az AMD negyedéves szinten 7,1%-os részesedést-növekedést könyvelhet el, így az Nvidia részesedése pontosan ugyanekkora mértékben csökkent. Éves szinten szembetűnőbb a változás, hiszen tavaly ilyenkor még csak a piac 18%-át uralta, idén azonban már 29,9%-os részesedéssel bír az AMD. Ráadásul a második negyedéves adatokban még alig szerepel RX-es Radeon, így a harmadik negyedév folyamán akár további, jelentősebb részesedés-növekedésre is lehet kilátás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward