A Google megvette a napelemes drónok gyártóját

A Google a Facebook orra elől halászta el az értékes vállalatot, de a Facebook sem maradt préda nélkül.

A Google megvette a napelemes drónok gyártóját

Az elmúlt időszakban a Titan Aerospace neve az általa gyártott napelemes drónoknak köszönhetően szélesebb körben is ismertté vált, most azonban nem ezek miatt került a cég a figyelem középpontjába, hanem amiatt, mert a Google felvásárolta.

A Titan Aerospace iránt korábban a Facebook is érdeklődött, ám úgy tűnik, a Google-nek sikerült elhalásznia riválisa orra elől az igen-igen értékes vállalatot. A felvásárlás tényét azóta már megerősítették a felek, sőt, az is kiderült, hogy a Titan Aerospace a felvásárlást követően továbbra is Új-Mexikóban tevékenykedik, méghozzá ugyanazon elnök-vezérigazgató irányítása alatt, aki eddig is terelgette a céget. Persze a Facebook sem maradt hoppon, ugyanis felvásárolt egy másik drón-specialista vállalatot, az Ascentát, amely segít majd a korábban felvázolt tervek megvalósításában.

A Titan csapat drón technológiája elég ütőképes megoldás, amely már rendelkezik a megfelelő támogatásokkal ahhoz, hogy az alatta található felhasználók és vállalkozások számára vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosíthasson. A cég jelenleg kétféle napelemes drón fejlesztésén munkálkodik, ezek mindketten napelemekkel ellátott megoldások. A napelemek a drón szárnyain foglalnak helyet és a fedélzeti akkumulátorokat töltik, így a drón hetekig a levegőben maradhat.

A Google az új szerzeménnyel a Project Loon kezdeményezést próbálja majd még ütőképesebbé varázsolni, amelyről korábban már írtunk. A kezdeményezés keretén belül hatalmas ballonok segítségével olyan fejlődő térségekben és katasztrófa sújtotta területeken is internetkapcsolatot lehet majd biztosítani, ahol egyéb eljárásokkal csak nagyon költségesen, vagy egyáltalán nem lehet kiépíteni az ehhez szükséges földi infrastruktúrát.

A Titan Aerospace korábbi tervei szerint a drónok 2015-től kínálhatnak vezeték nélküli internetkapcsolatot az alattuk húzódó területek számára, méghozzá 1 Gbps-os sávszélességgel. Az egyelőre nem derült ki, hogy a felvásárlás után változnak-e a korábbi tervek.

Egy biztos: a Google és a Facebook projektjeivel több millióan juthatnak interneteléréshez olyan térségekben, ahol erre korábban nem volt mód. Hogy a Titan Aerospace-ért pontosan mekkora összeget fizetett a Google? Nos, ez egyelőre rejtély, de annyi tudható, hogy korábban, amikor a vállalat még a Facebook illetékeseivel tárgyalt, 60 millió dollár körül volt az ár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward