A Google meghunyászkodik Kínában

A Google meghunyászkodik Kínában

A Google a felhasználóit március óta a kínai weboldaláról a cenzúramentes hongkongi oldalára irányítja. A kereső ezzel sérti azokat a kínai törvényeket, melyek a politikailag megkérdőjelezhető tartalmak szűrését prioritásnak tartják a szabad internethasználathoz való joggal szemben.

Ha ez a továbbiakban is így marad, akkor a hatóságok valószínűleg nem újítják meg a Google honlapjának működési engedélyét a kínai piacon, így elsötétülhetnek a Google oldalai Kínában.

A Google a kormány bejelentésére reagálva közölte, abbahagyja a felhasználók automatikus átirányítását, ezzel eleget téve a kínai vezetés kérésének - és megtartva a 30,9 százalékos piaci részesedését a világ legnépesebb országában. A pálfordulásnak értékelhető bejelentés hatására az amerikai tőzsdéken a Google egyik legnagyobb vetélytársa, a Baidu 4,5 százalékos csökkenéssel nyitott.

Kínában 2009 végén 384 millió internetezőt regisztráltak és a piac annyira dinamikus, hogy 4 éven belül ez a szám már 840 millióra is rúghat. Egy biztos, ha a Google továbbra is a kínai piac meghatározó szereplője kíván maradni, akkor meg kell szoknia a hatóságok vacilláló magatartását - véli Charles Mok, a hongkongi internethatóság egyik vezetője.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward