A globális felmelegedés következményei számokban

A Global Humanitarian Forum legújabb jelentése szerint jelenleg a globális felmelegedés jelenti a leghalálosabb veszélyt az emberiségre.

A globális felmelegedés következményei számokban

A Global Humanitarian Forum legújabb jelentése szerint jelenleg a globális felmelegedés jelenti a leghalálosabb veszélyt az emberiségre.

Sok a tévhit és találgatás akörül, hogy az ember okozza-e a globális felmelegedést, valamint ez tényleg megtörténik-e és ha igen, akkor mennyire veszélyes az emberiségre. Egy azonban biztos, a legfrisebb tanulmányok szerint is létezik ez a jelenség, mozgatórugója pedig egyaránt lehet természetes folyamat vagy emberi tevékenység. A legutolsó kérdésre, a globális felmelegedés emberiségre gyakorolt hatására kereste a választ a Global Humanitarian Forum (GHF).

Az eredmény megdöbbentő, a jelentés alapján ugyanis 2003 óta 315 000 halálos áldozat írható a globális felmelegedés számlájára. A leggyakoribb halálokok: éhség, különféle betegségek és a klímaváltozás miatt bekövetkezett időjárási katasztrófák. A jövő sem túl fényes, a jelenlegi hőmérsékletnövekedési tendenciák alapján ez a szám 2030-ra elérheti az évi félmilliót.

A jelentés azt is vizsgálta, hogy hány emberre van hatással a klímaváltozás. Jelenleg "csupán" 325 millió ember tapasztalja meg a káros hatásokat, azonban ez a szám 2030-ra elérheti a világ népességének 10 százalékát. Gazdasági vonatkozásban is hatalmas a veszteség, a globális felmelegedés ugyanis évi 125 milliárd dolláros veszteséget "okoz" az emberiségnek. Ha a tendencia nem lassul, akkor 2030-ra évi 340 milliárd dollárra növekedhet a kár.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára és a GHF elnöke szerint "a klímaváltozás az emberiség jelen kori legnagyobb kihívása, mely többszázmillió embernek okoz szenvedést a világon. Leginkább azokat sújtja ez a hatás a legjobban, akik a legkisebb részt vállalták az okozásában, azaz a szegény, fejlődő országok lakosait."

Valóban, pont azok szenvednek a globális felmelegedéstől, akik a legkevésbé felelősek érte. A GHF jelentése szerint ugyanis az emberi és gazdasági veszteségek 90 százalékát a fejlődő országok "viselik el", miközben az 50 legszegényebb ország csupán 1 százalékkal járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához. Ezen felül 500 millió embert fenyeget a klímaváltozás közvetlenül, mivel olyan helyeken élnek amiket fokozott szárazság, áradás, vihar, tengerszint-emelkedés vagy elsivatagosodás veszélyeztet. Éppen ezért Kofi Annan javasolja a sikeres Kyotói jegyzőkönyv utódjának bevezetését a decemberben tervezett koppenhágai ENSZ-találkozón. "Koppenhágának kell lennie a valaha megkötött legambíciózusabb nemzetközi megegyezésnek." Kofi Annan szerint még szükséges a klímaváltozás elleni harchoz a jelenlegi éves 400 millió dolláros költségvetés növelése is, körülbelül évi 32 milliárd dollárra.

A 127 oldalas jelentés a Global Humanitarian Forum oldaláról tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward