A felhasználók szeméből olvas a Galaxy Tab Iris

A Samsung új táblagépe a szivárványhártya alapján tudja azonosítani a tulajdonosát.

A felhasználók szeméből olvas a Galaxy Tab Iris

A Samsung ezúttal egy igazán különleges táblagéppel rukkolt elő, amit a kormányhivatalok és a nagy vállalatok fognak előszeretettel használni, legalábbis a gyártó hivatalos közleménye szerint. A Galaxy Tab Iris neve azonnal elárulja, hogy miért is olyan érdekes ez a szerkezet.

Az újdonság fedélzetén egy olyan biometrikus azonosító van, ami ezúttal nem az ujjlenyomatokra figyel, hanem a szemet, azon belül is az íriszt, vagy másképpen szivárványhártyát térképezi fel, ezt használja az azonosításkor. A készülék Aadhar-kompatibilis és STQC-tanúsítványt kapott, szóval meglehetősen magas szintű biztonságot nyújt. A Galaxy Tab Iris kiváló eszköz lesz a védett online fizetési formákhoz, de az adattitkosításnál és az érzékeny dokumentumok kezelésénél is jó szolgálatot tehet. A koncepció lényege, hogy távolról is teljes mértékig biztonságos elérést lehessen garantálni mindenféle szolgáltatáshoz. Az egyetlen negatívum ennek kapcsán, hogy a hátlapra került, szóval a használata egy kicsit körülményesnek ígérkezik. Ugyanakkor érhető a döntés a Samsung részéről, hiszen valószínűleg azért a hátoldalára pakolta ezt a rendszert a tabletnek, hogy megtartsa a hagyományos táblagép formáját az újdonság.

A Samsung általában a csúcsgépeinél mutatja be a legfontosabb újításokat, ezúttal viszont egyáltalán nem erről van szó, éppen ellenkezőleg. A Galaxy Tab Iris egy költséghatékony (valójában az újítás miatt így sem túl olcsó) termék lesz, és ennek megfelelően harmatos specifikációt vonultat fel. Az eszköz előlapját egy 7 hüvelykes megjelenítő uralja, szóval egy kompaktabb megoldásról beszélhetünk. A felhasznált panel 1024 x 600 képpontos felbontású, ebből fakadóan eléggé pixeles végeredményre van kilátás. Sajnos azt nem árulta el a Samsung, hogy milyen a megjelenítő, de mivel azt hangsúlyozta, hogy élénk képre kell számítani, remélhetőleg legalább PLS technológiás megoldást kapnak az érdeklődők. A spórolásnak az előlapi kamera is áldozatául esett, szóval itt csak egyetlen fotózásra használatos képalkotó van, ami a hátlapra került. Ez az egység 5 megapixeles fényképek megörökítésére alkalmas. Nincs mellette LED-es segédfény, szóval csak jó látási viszonyok mellett lehet majd érdemben hasznát venni. A kameraszoftvert viszont a Samsung dokumentumok „szkennelésére” is felkészítette.

A Galaxy Tab Iris alapját egy négymagos központi chip adja, amiről csak azt árulta el a Samsung, hogy 1,2 GHz-es órajelen dolgozik. A sebességet nehéz behatárolni ennyi adat alapján, de igazából olyan rossz teljesítmény négy mag mellett már nem lehet, szóval valószínűleg elfogadható teljesítménnyel lehet számolni. A rendszernek 1,5 GB memóriát tartogat a tablet, a háttértára pedig 8 GB-osra lett szabva. Ez utóbbit lesz lehetőség bővíteni, méghozzá akár 200 GB-tal is fentebb lehet tornászni a szabad helyet microSD kártyával. A Galaxy Tab Iris kapcsolati képességeit illetően mindenképpen kiemelendő, hogy van benne mobilhálózati egység is, ettől viszont nem kell nagy produkciót várni, csak 3G HSDPA támogatású modemről van szó. Ezen felül felfedezhető még a masina tarsolyában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi és Bluetooth 4.1 modul is.

A készüléken az Android 5.0 operációs rendszer lesz jelen, szóval a frissesség nem jellemző rá. A legelső Lollipop kiadás sok samsungos extrával lehet megtoldva, efelől semmi kétségünk nincs, viszont akkor is szomorúan kell beletörődni az Android 6.0 hiányába – ráadásul, ha már most így érkezett, aligha lehet frissítésre számítani a későbbiekben. Az eszköz a 7 colos táblagépek körében egyáltalán nem nevezhető kecsesnek: 9,7 milliméter vastag, és 327 grammot nyom. Hogy minek a számlájára írható ez? Nos, talán a szivárványhártya-olvasó az, ami jelentősen megnöveli a gépet. A tábla burkolata műanyag, ami a jobb fogás érdekében egy erősen textúrázott, bőrutánzó felületet kapott, ennek köszönhetően az ujjlenyomatokat sem gyűjti majd. A Galaxy Tab Iris akkumulátora 3600 mAh-s, ami legfeljebb átlagos üzemidőt fog eredményezni, de erre vonatkozó információval most nem szolgált a dél-koreai alakulat. A készülék csak feketében jelent meg mostanáig.

A Samsung Galaxy Tab Iris annak ellenére sem lesz filléres kütyü, hogy a jellemvonásai egyáltalán nem kiemelkedőek. Az biometrikus szenzor miatt kb. 200 dollárt kell majd fizetni az eszközért. Indiában fogja kezdeni a karrierjét a gép, ezért is tartotta most szem előtt a költségek kordában tartását a vállalat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward