A drónokat is meghódítaná a Qualcomm

A vezető chipgyártó bemutatta az első drónokra szabott platformját. A Snapdragon Flight nagyon erős lesz, így a prémium termékekkel hódíthat.

A drónokat is meghódítaná a Qualcomm

A Qualcomm már hosszú ideje vezető szerepet tölt be az okostelefonokba és táblagépekbe szánt chipek piacán, most pedig egy újabb, nagy népszerűségnek örvendő területnek ugrik neki.

A tervek szerint a Qualcomm meghódítaná a drónokat. Az esetenként négynél is több propellerrel rendelkező, pilóta nélküli repülő szerkezetek nagyon gyorsan terjednek, mondhatni divatosak mostanában. A Qualcomm is felismerte, hogy komoly potenciál van a szegmensben, amire egyelőre egyik nagyobb konkurense sem startolt rá. A vállalat semmit sem szeretne a véletlenre bízni, így egy rendkívül ütős platformmal fut neki a drónpiacnak.

A Snapdragon Flight névre hallgató rendszer nevéből azonnal kiderül, hogy nem teljesen egyedi termékről beszélhetünk, hanem egy Snapdragon chipre épülő megoldást üdvözölhetünk. Az 58 x 40 mm-es alaplapon a főszerepben egy Snapdragon 801 besorolású lapka találta magát, ami ugyan még nem 64 bites, de a multimédiás képességeit figyelembe véve már remek szereplést tud felmutatni, és itt pontosan ez lesz a lényeg. Egészen pontosan az MSM8974-AA bizonyíthatja a rátermettségét, ami 2,26 GHz-es órajelen üzemelő Krait 400 magokat, valamint egy 450 MHz-es Adreno 430 grafikus egységet vonultat fel. A platform része ezen felül egy fejlett digitális jelfeldolgozó processzor is, ami a valós idejű repülésvezérlésből fogja kivenni a részét. A kapcsolati opciókat figyelembe véve a platform kínál kétsávos, 2x2, 802.11n Wi-Fi-t és Bluetooth 4.0 modult, valamint itt kell még említést tenni a GPS navigációs egységről is (GLONASS támogatású), ami arra szolgál, hogy akár önállóan is tájékozódni tudjon a gépezet. Egyelőre nem sokat tudunk arról, hogy milyen videós képességekkel ruházza majd fel a drónokat a Snapdragon Flight, de az már biztos, hogy 4K támogatásról beszélhetünk. Rengeteg szenzort tud majd kezelni, ami szintén nem elhanyagolható tény, és a Qualcomm Quick Charge technológiát is támogatja, így gyorsan újult erőre fog kapni a rá bízott drón, hogy ismét terepre repülhessen.

A Qualcomm platformjára épülő első kész pilóta nélküli gép (UAV) jelen állás szerint Kínából érkezik majd. A napvilágot látott tervek alapján a Yuneec szállítja a Snapdragon Flightnak otthont adó terméket. Ez a cég ugyan kevésbé ismert, mint mondjuk a DJI, de sok remek drónnal szolgált már az elmúlt 2 évben, így bizakodóak lehetnek az érdeklődők. Példának okáért a Yuneec készített elsőként olyan kvadkoptert, ami gyárilag 1080p-s kamerával, profi stabilizátorral és 5,8 GHz-es rádióvezérléssel lett ellátva. A vállalat a Typhoon szériájában kész, kamerával és minden jóval ellátott megoldásokkal szolgál, és még DSLR fényképezők röptetésére szolgáló, professzionális megoldást is kínálnak Tornado néven. A Snapdragon Flightra épülő szerkezet feltehetően a Typhoon családot erősíti majd.

A Qualcomm Snapdragon Flight idén már nem villantja meg a képességeit éles körülmények között, a debütálására 2016-ban kerül majd sor. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mekkora sikere lehet, de az biztos, hogy nagyjából jól időzítette a piacra lépést a vállalat, mert még nem sok olyan platform érhető el, ami hasonló képességek birtokában van, mint a Flight. Amennyiben az árazása rendben lesz, nem lepődnénk meg, ha jövőre felgyorsulna a 4K-s drónok szaporodása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward