A csődben lévő Elpidát hamarosan felvásárolhatják

Az Elpidát felvásárolhatja a legtöbbet kínáló riválisa.

A csődben lévő Elpidát hamarosan felvásárolhatják

A japán DRAM gyártóról február óta lehet tudni, hogy anyagi helyzete szinte kilátástalan: a vállalat fizetésképtelenné vált. Akkoriban már megindultak a találgatások az Elpida várható jövőjét illetően, ám most már úgy néz ki, hogy a cég nem tud talpra állni: egyik riválisa hamarosan felvásárolhatja.

Csődben az Elpida

A pénzügyi gondokkal küzdő vállalat február végén csődvédelmet kért, ezzel felkeltette riválisai érdeklődését, akik felvásárlási szándékkal közeledtek a neves japán DRAM gyártó felé. A mezőnyben a Toshiba, a Hynix (SK Hynix) , a Micron és a GlobalFoundries szerepel – nemrég még úgy nézett ki, hogy közülük kerülhet ki az a vállalat, ami végül felvásárolhatja az Elpidát.

Fogynak a lehetséges felvásárlók

A legfrissebb hírek szerint a Toshiba már visszalépett a felvásárlás lehetőségétől. A Hynix hasonlóképpen járt el: a vállat kiszállt az Elpidáért folyó licitből, ami valószínűleg saját anyagi helyzetével magyarázható. Azzal, hogy mind a Toshiba, mind pedig a Hynix kiesett a licitből, most már a Micron-ra került a sor, ami a hírek szerint 2,5 milliárd amerikai dollárért vásárolhatja fel az Elpidát. A DRAMeXchange munkatársai a vételárat 3,75 milliárd dollárra becsülik, igaz, még egyik adat sem nyert hivatalos megerősítést, ami nem is csoda. A Micron és az Elpida között a vételi ajánlat megtételét követően el is kezdődhetnek a tárgyalások.

A Micron nagyon jó eséllyel indul

Érdekesség, hogy az 5,6 milliárd dolláros adósságállománnyal rendelkező Elpidába a Micron nemrégiben 500 millió dollárt fektetett be, így tulajdonrészhez jutott. A Micron a fentiek értelmében tehát jó poziícióból indul, de helyzetét tovább javítja, hogy az Elpida japán üzemeit ígérete szerint a felvásárlás után tovább működteti, valamint az üzemek dolgozóit is megtartja. A Micron ezzel együtt arra is ígéretet tett, hogy az elkövetkező öt év folyamán összesen nem kevesebb, mint 3,8 milliárd dollárt költ az Elpida üzemeinek fejlesztésére. Ha a Micron felvásárolná az Elpidát, a jelenleginél kétszer nagyobb, azaz 25% körüli piaci részesedésre tehetne szert, ami azt jelentené, hogy a Hynix elé kerülne a ranglétrán.

Hogy a felvásárlásból lesz-e valami, vagy esetleg a GlobalFoundries viheti-e majd a neves japán DRAM gyártót? Nos, idővel minden kérdésre választ kapunk. Jelenleg minden a csődbíróságon, illetve a hitelezőkön múlik: ha rábólintanak a Micron vételi ajánlatára, akkor a Micron felvásárolhatja az Elpidát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward