A Cooler Master eloszlatja a Haswellel kapcsolatos tévhiteket

A Cooler Master megelégelte, hogy rengeteg a téves információ a Haswell APU-k tápegység-kompatibilitásával kapcsolatban. Most minden világossá válik.

A Cooler Master eloszlatja a Haswellel kapcsolatos tévhiteket

Galéria megnyitásaAz elmúlt napok, illetve hetek folyamán tápegység fronton központi téma volt a Haswell APU C6-os és C7-es alvó állapota, amelyek látszólag komoly fejtörést okoztak a tápegységek gyártóinak. A témában több helyen is megjelentek félrevezető híresztelések, így ideje, hogy végre megdőljenek az alaptalan mítoszok. Ezzel együtt arra is fény derül, hogy melyek azok a Cooler Master tápegységek, amelyek Haswell-ready minősítést kaptak. Bónuszként leírjuk, mi a megoldás akkor, ha régebbi tápegységünk nem kompatibilis a Haswell APU-k C6/C7 státuszaival, de mégis vágyunk arra, hogy kiaknázzuk az újításokban rejlő lehetőségeket.

Első körben lássuk, mely mítoszok terjedtek el, ezek közül melyek igazak és melyek hamisak. Íme:

[list type="unordered"]

[*]A tápegységek többsége nem támogatja a Haswell APU egységeket. -> Hamis állítás.

[*]Ha Haswell alapú számítógépet akarok építeni, akkor Haswell kompatibilis tápegységre van szükségem. (bár szerencsére ilyet kevesen mondtak, mint írtuk, kikapcsolható a C6/C7 állapot) -> Hamis állítás

[*]A Haswell APU-k csak DC-DC felépítést alkalmazó tápegységekkel működnek. -> Hamis állítás.

[*]A Haswell APU-k mellé 80+ Gold minősítésű, vagy ennél hatékonyabb tápegység kell. -> Hamis állítás.

[*]A Haswell APU-k egy második +12V-os tápágat is igényelnek, egyetlen +12V-os tápággal nem működnek. -> Hamis állítás.

[*]Egyes régebbi tápegységeknél a Haswell APU-k 5 wattot, illetve ennél többet fogyasztanak idle módban. -> Igaz állítás.

[/list]

A Haswell APU egységeknél több fontos változásra is számíthatunk, ilyen például az a tény, hogy az idle módban mérhető fogyasztás komoly mértékben, 6 wattról 1 watt alá csökkent. Ez egyes régebbi tápegységeknél azt eredményezheti, hogy a tápegység lekapcsolja a rendszert, ha az idle módba lép, vagy alvó állapotból fel akar ébredni. A Cooler Master értesülései szerint alapvetően ebből nem lesz probléma, ugyanis az alaplapgyártók a BIOS-ban minden esetben kikapcsolják a fejlett energiatakarékossági módot, így az alapértelmezetten inaktív lesz, tehát a Haswell APU egységekre való átállás minden tápegységnél zökkenőmentes lesz, akár kompatibilis a C6/C7 állapottal, akár nem.

Akkor, ha a felhasználó engedélyezni szeretné a fejlett energiatakarékossági módot, de olyan tápegységet szerelt az adott számítógépbe, amelyről köztudott, hogy nem támogatja a C6/C7 állapotokat, akkor egy apró trükkel megoldhatja a problémát. Ha van rá lehetőség - márpedig kevés kivételtől eltekintve van - a számítógépházba be kell szerelni egy csendes rendszerhűtő ventilátort, amely akkor is elegendő terhelést ró a tápegységre, amikor aktiválódik a fejlett energiatakarékossági mód. Ennek a megoldásnak az az egyetlen hátránya, hogy az alap állapothoz képest 5 watt helyett csak 2-3 wattnyi előnyhöz jut a felhasználó a fejlett energiatakarékossági mód engedélyezésével idle módban, de legalább így is működni fog a rendszer. Jól látható tehát, hogy a probléma nem akkora, mint azt egyes híresztelések állították. A C6/C7 állapotok letiltásának lehetőségét, mint alternatív megoldást már mi is megemlítettük egyik korábbi hírünkben.

Ezek után nézzük, mely Cooler Master tápegységek érdemelték ki a Haswell-ready minősítést.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward