Shop menü

A COMPUTEX KÖRNYÉKÉN LEHET AZ INTEL ASZTALI VIDEOKÁRTYÁINAK RAJTJA

Egyelőre úgy tűnik, az Intel megpróbálja meglovagolni a Computex 2022 körüli médiafigyelmet, vagyis a show idején mutatja be néhány Arc Alchemist sorozatú videokártyáját.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Computex környékén lehet az Intel asztali videokártyáinak rajtja

Az Intel asztali videokártyáit már nagyon régóta várja a piac, és természetesen a gamerek is szeretnék látni, mire mennek az újdonságok az Nvidia és az AMD aktuális videokártya-generációjával szemben. A rajttal kapcsolatban kiszivárgott néhány érdekes értesülés, ám mivel ezek most is pletykaszintű információk, amelyek nem nyertek hivatalos megerősítést, érdemes távolságtartóan fogadni őket.

A tajvani iparági szivárogtatók úgy látják, a középkategóriába, illetve a teljesítmény kategóriába szánt Intel videokártyák már május végén, illetve június elején bemutatkozhatnak, ugyanis a gyártó szeretné meglovagolni a Computex 2022 körüli médiafigyelmet, ezért kerül sor a formális bejelentésre. Az új videokártyák közül az Arc Alchemist A580-as és az Arc Alchemist A750-es modell már a formális rajtot követően elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban, ám a belépőszintet célzó Arc Alchemist A380-as videokártya majd csak egy picit később, valamikor július folyamán debütálhat. A zászlóshajó szerepét betöltő Arc Alchemist A780-as változat még ennél is később, valamikor a harmadik negyedév folyamán jelenhet meg – a harmadik negyedévnek szeptember 31-én van vége.

A vállalat állítólag már a várható árazással kapcsolatban is tájékoztatta az AIB partnereket, az információk pedig ki is szivárogtak, ahogy az oly sokszor lenni szokott. A belépőszintű Arc Alchemist A380, amely az Nvidia GeForce GTX 1650 ellen szállhat harcba, várhatóan 150 dolláros listaáron debütálhat, vagyis papíron olcsóbbnak tűnik, mint riválisa, amelynek ára jelenleg a 200 dollár felett indul. Az persze más kérdés, hogy az MSRP-hez képest akár az Intel újdonsága is többe kerülhet majd, hiszen három éve a GeFore GTX 1650 három esztendeje 160 dolláros áron került forgalomba, a drágulás pedig ezt a modellt sem kímélte. Szerencsére az árak jó ideje csökkenőben vannak, így az is lehet, mire megérkeznek az Intel új videokártyái, a rivális modellek még olcsóbbak lesznek, mint most.

Galéria megnyitása

Egy szinttel feljebb lépve a 280 dolláros listaáron érkező Arch Alchemist A580-as videokártyába botlunk, amely a GeForce RTX 3050 ellen érezik – utóbbi ára most a 300 és 340 dollár közötti szintről indul. Ha a teljesítmény is megfelelő lesz, az Intel újdonságának árelőnye jól hangzik, ám nem szabad elfelejteni, hogy addig még a GeForce RTX 3050-es videokártyák ára is mérséklődhet kissé, így pedig változhat a kép is.

A teljesítmény kategóriába érkezik az Arc Alchemist A750 a maga 350 dollárra tervezett listaárával, ellenfele pedig a GeForce RTX 3060 lehet, ami jelenleg a 410 és 440 dollár közötti szintről indul, már ami a piaci árazást illeti. Amennyiben az ár/teljesítmény arány megfelelő, úgy az Intel videokártyája érhet el sikereket, ám nagy kérdés az is, hogy az MSRP-hez képest milyen áron lesznek kaphatóak az Intel újdonságai, illetve az sem mindegy, mennyi áll rendelkezésre belőlük a rajtot követően – egy esetleges hiány felsrófolhatja az árakat.

Igazából jelenleg úgy tűnik, hogy a zászlóshajóként funkcionáló Arc Alchemist A780 egy kicsit későn érkezik, ugyanis a harmadik negyedéves rajt eléggé közel eshet az AMD és az Nvidia következő generációs videokártyáinak rajtjához. A szóban forgó termék várhatóan a GeForce RTX 3070 vagy a GeForce RTX 3070 Ti szintjét érheti el, már ami a teljesítményt illeti, ami nem tűnik rossznak, főleg, hogy az árat 550 dollár környékére várják, miközben az említett GeFoce videokártyák még a 700-780 dollár közötti szintről indulnak kereskedelmi forgalomban. Ha a rajt szeptemberben lesz, addig az aktuális videokártyák árai is csökkenhetnek, így az Intel termékeinek pozíciója romolhat.

Arról nem is beszélve, hogy az Arc Alchemist 780 teljesítménye már teljesen máshogy alakulhat, ha a következő generációs Nvidia és AMD videokártyákkal vetik össze, azon a szinten ugyanis már kevésnek bizonyulhat az új Intel zászlóshajó teljesítménye. Persze akkor, ha az ár/teljesítmény arány vonzó lesz, még mindig lehet sikeres az újdonság. És igazából az is kérdéses, hogy az új generációs AMD és Nvidia videokártyák árazása hogyan néz majd ki.

Egyelőre még elég nagy a bizonytalanság a témában, a fentiek csak pletykák, de ha a Computex 2022 környékén esedékes bemutató híre valós információkon alapul, akkor nemsokára többet is megtudhatunk az Intel videokártya-kínálatával kapcsolatban, ráadásul mindezt hivatalos forrásból tehetjük majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére