A Chrome 27 mellett a Chrome 28 béta is megérkezett

A Chrome 27 némi gyorsulással, a Chrome 28 bétája pedig több hasznos újítással áll a felhasználók rendelkezésére.

A Chrome 27 mellett a Chrome 28 béta is megérkezett

Elérhető a Chrome 27 stabil változata

A Google a napokban kiadta a Chrome 27 immáron véglegesnek minősülő, azaz úgynevezett stabil kiadását. Az új webböngésző természetesen megkapta mindazokat az optimalizációkat, amelyek már a Chrome 27 béta változatában is jelen voltak. Ennek értelmében némi gyorsulásra számíthatnak a Chrome rajongók, igaz, ennek mértéke első olvasatra igen csekélynek tűnik.

Chrome 27
Chrome 27

Az új Chrome az optimalizációknak köszönhetően elődjéhez képest 5%-kal gyorsabban tölti majd be a különböző weboldalakat, ami ugyan tényleg nem sok, de mégis fontos és üdvözlendő. A Google Chrome Blog szerint akkor, ha az összes Chrome felhasználó esetében összeadnánk azokat a másodperceket, amelyek az optimalizációk okozta sebességnövekedés miatt megpsórolhatóak, egy hétnyi webböngészés alatt 510 évnyi időmegtakarítást lehetne összeszedni.

Az Chrome legfrissebb, 27-es stabil kiadása Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekhez egyaránt elérhető. A szoftvert innen lehet letölteni.

Befutott a Chrome 28 béta is

A Chrome legfrissebb, 28-as béta változatában több újítás is helyet kapott, amelyek mind-mind hasznosak. Az Android alapú táblák esetében elérhetővé vált a Fullscreen API, amely lehetővé teszi, hogy az Android mobil operációs rendszeren futó Chrome webböngészővel teljes képernyőn, a webböngésző felhasználói kezelőfelülete és az operációs rendszer állapotsávja nélkül böngészhessük kedvenc weboldalainkat. Ez a funkció az asztali webböngészőnél és az okostelefonokon futó webböngészőnél már eddig is elérhető volt. A mobil eszközök esetében mostantól mobilbarát hibaablakok is rendelkezésre állnak.

Teljes képernyő mód, immár táblákon is
Teljes képernyő mód, immár táblákon is

A friss, egyelőre csak béta változatban elérhető Chrome a Blink motor újításainak köszönhetően gyorsabban tölti be a különböző weboldalakat. Az optimalizációk jóvoltából a DOM tartalmak betöltése 10%-kal gyorsult, a maximális állásidő pedig 40%-kal csökkent, így a webböngészés összességében gyorsabb. Az újítás eredményét a jelek szerint mind a mobil, mind pedig az asztali változatnál érezni lehet.

Így látszik, mennyi sávszélességet spórolt nekünk az új adattömörítő mód

Újítás az is, hogy mostantól a mobil eszközölnél is felajánlja a rendszer a fordítás lehetőségét, ha idegen nyelvű weboldalra tévedünk. Újítás az is, hogy az adattömörítő szolgáltatás eredményességét egy diagram segítségével folyamatosan nyomon lehet követni: a grafikon megmutatja, hogy a szolgáltatás segítségével mekkora adatforgalmat takarítottunk meg az elmúlt időszakban. Utóbbi funkció a jelek szerint csak az androdios kiadásban érhető el.

Aki Windows, Linux, vagy Mac OS X alatt szeretné kipróbálni a Chrome 28-as, egyelőre még csak béta változatban elérhető kiadását, látogasson el ide. Androidra innen lehet letölteni az új szoftvert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward