A büntetővámok miatt drágulnak a GPU-k, illetve a többi PC-s hardverkomponens is

Ezúttal nem a COVID-19 áll a háttérben, hanem az Amerikai Egyesült Államok és Kína között húzódó kereskedelmi háború, az ugyanis új fejezethez érkezett, ami friss büntetővámok bevezetését eredményezi.

A büntetővámok miatt drágulnak a GPU-k, illetve a többi PC-s hardverkomponens is

A hardverárak manapság nem nevezhetőek barátinak, akár a videokártyákat, akár a processzorokat nézzük, talán a memóriamodulok és az SSD meghajtók/kártyák szegmensében láthatunk egészséges árazást a piacon, ám a jelek szerint már ez sem tart sokáig, sőt, az eleve drága termékek is tovább drágulhatnak.

Az újabb áremelkedésnek most nem a COVID-19, illetve a hardverek iránti extrém magas kereslet az oka, hanem az, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági háború újabb fejezeteként életbe lépnek az újabb büntetővámok. Ezek már a hardverkomponenseket is érinteni fogják, mértékük kategóriától függően 7,5%-tól egészen 25%-ig terjed, vagyis ezeket aligha nyelik le az egyes gyártók, illetve forgalmazók, ezáltal a végfelhasználói árakban is jelentkezni fognak.

Galéria megnyitásaA drágulás a GPU-k mellett minden egyéb hardverkomponens árazására hatással lesz, ennek megfelelően a házak, az alaplapok, az SSD-k, a videokártyák, a tápegységek, illetve minden egyéb is drágulni fog, ám a drágulás pontos mértéke egyelőre nem ismert. A helyzetet rontja, hogy időközben a logisztikai költségek, illetve az egyes komponensek árai is emelkednek, így jelenleg nehéz megbecsülni, az egyes termékkategóriákban pontosan mekkora drágulást hoznak az elkövetkező hetek, illetve hónapok a végfelhasználói árak terén.

Noha a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti csatározás miatt elvileg csak az amerikai árak emelkednének, mivel azonban ezekből képezik le szinte az összes többi régió árait, így erősen valószínű, hogy a drágulás globális lesz, csak a pontos mértéke a kérdéses. Az egyelőre rejtély, hogy az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bürokratikus folyamatok befejezésével az asztalra kerül-e a kereskedelmi háború kérdése, illetve várhatóak-e esetleg enyhítések – ez majd csak az elkövetkező hónapok folyamán derülhet ki.

Időközben az ASUS már bejelentette, árakat fog emelni az alaplapok és a videokártyák esetében, és a fentiek alapján egyéb gyártók is hasonló lépésre készülnek a nem is oly távoli jövőben, vagyis a már eleve barátságtalan árak még tovább növekedhetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap