A biztonság jegyében frissült a Gmail

A Google e-mail alkalmazása jelezni fog, ha nem hiteles forrásból érkezett egy levél, linkek megnyitásakor pedig figyelmeztet a potenciális veszélyre.

A biztonság jegyében frissült a Gmail

A Google folyamatosan erőfeszítéseket tesz azért, hogy a levelező szolgáltatását biztonságosabbá varázsolja. Ettől kezdve például még több figyelmeztetést fognak kapni a felhasználók olyan esetekben, mikor potenciális veszély leshet rájuk.

Két új biztonságot szolgáló funkció került be a Gmailbe a napokban, az első az online felületet és az androidos alkalmazást is érinti (az iOS-ről egyelőre nem esett szó), a második pedig egyelőre csak a webes használatnál jelenik meg, de nem lenne meglepő, ha hamarosan mobilon is megoldanák a kivitelezését valamilyen formán a fejlesztők.

Lássuk először azt az újítást, ami már nemcsak a weben, hanem a mobilokon is igyekszik majd a biztonságot növelni. A Gmail figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha úgy ítéli meg, hogy az adott levél feladója nem hiteles. Mitől lesz egy üzenet hiteles a keresőóriás szemében? Nos, a Google rendszere azt figyeli majd, hogy a küldő hitelesített-e az SPF (Sender Policy Framework) vagy a DKIM (DomainKeys Identified Mail) rendszerek valamelyike által. Amennyiben ez nem teljesül, a feladó neve mellett nem a megszokott profilkép vagy betűjelzés tűnik majd fel, hanem egy nyolcszögbe foglalt vörös kérdőjel. Ez alapján a felhasználók remélhetőleg gyanút fognak, és nem küldenek majd nagyobb mennyiségű készpénzt vagy aranyat a nigériai hercegnek busás jutalom reményébe – az internet egyik legnépszerűbb átveréses csalását remélhetőleg már senkinek sem kell bemutatni, de számtalan egyéb veszéllyel is számolni kell.

A Google másik újítása a beérkezett levelekben található hivatkozások megnyitásának veszélyeire hívja majd fel az emberek figyelmét. A keresőóriás rengeteg olyan domaint tart számon és vizsgál át naponta, ami potenciálisan adathalász tevékenységet folytathat vagy malware-t, esetleg másmilyen kéretlen szoftvert tartalmazhat, és ha ilyen linkre klikkel a felhasználó, akkor azonnal egy figyelmeztető lap ugrik majd a képre még az adott honlap megnyitása előtt. Ezen a felületen a Google felhívja a veszélyre a figyelmet, és több lehetőséget is kínál: tovább lehet menni saját felelősségre a weboldalra, vagy meg lehet tekinteni a Google diagnosztikai adatbázisában, hogy mégis milyen adatok vannak a kétes honlapról.

A vállalat a beszámolójában kiemelte, hogy minden megjelölt elektronikus levéllel körültekintően kell bánni, és tényleg csak akkor nyissa meg annak tartalmát a felhasználó, ha teljesen meg van győződve arról, hogy az biztonságos információkkal szolgál. Az új funkciók a következő két hétben érkeznek majd el a Gmail-fiók tulajdonosokhoz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward