A Bitcoin-bányászok elfordultak a VGA piactól

A váltás következtében rendeződtek a videokártyák árai és a korábban tapasztalt VGA hiánynak is vége. Cserébe viszont némileg csökkentek a szállítási mutatók.

A Bitcoin-bányászok elfordultak a VGA piactól

A Bitcoinok bányászásával foglalkozó tömegek néhány hónapja alaposan felforgatták a videokártyák szegmensét, ugyanis a viszonylag egyszerű pénzkereset reményében hatalmas teljesítményű Bitcoin-bányász erőműveket kezdtek építeni, amelyekben esetenként négy, vagy akár ennél több videokártya is lapult. Az új trendet egyes alaplapgyártó cégek is megpróbálták meglovagolni.

A grafikus processzorok hatalmas párhuzamos számítási teljesítménye egy ideig elég is volt arra, hogy ha lassan is, de elkezdjenek potyogni a Bitcoinok, ám ahogy egyre többen szálltak be a buliba, egyre nagyobb számítási teljesítményre volt szükség az eredményes bányászathoz.

A jó ár/teljesítmény arányaik miatt első körben főleg a Radeon R9 290-es sorozatú videokártyákat kezdték el felvásárolni, majd később, ahogy hiány kezdett kialakulni, az olcsóbb termékekkel is beérték a bányászok. Persze ebben az időszakban arra is volt példa, hogy a még raktáron lévő videokártyák extrém magas árakon keltek el – a Neweggen például akkoriban csak 900 dollárért lehetett hozzájutni a Radeon R9 290X videokártyákhoz.

A piaci lehetőségeket felmérve hamar kapcsoltak az ASIC gyártók, akik speciális, kifejezetten Bitcoin-bányászatra tervezett központi egységeket kezdtek piacra dobni, amelyek hamar nagy népszerűségre tettek szert. A célhardverként funkcionáló termékek méret, fogyasztás és teljesítmény tekintetében egyaránt előrelépésnek ígérkeztek a videokártyákhoz képest, így hamar átpártoltak hozzájuk a kitartó bányászok, akik meg tudták fizetni a nem éppen olcsó rendszereket.

Ennek következményeként a videokártyák szegmensében csökkenés kezdődött, már ami a szállítási mutatókat illeti, így idővel a Radeon R9-e sorozatú videokártyák árai is visszatértek a normális kerékvágásba.

A váltásnak alighanem a játékosok és az átlagfelhasználók örülhetnek a legjobban, de a dedikált chipeknek köszönhetően végülis a Bitcoinbányászok is megkapták végre, amire vágytak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward