Shop menü

A 8 GB-OS GEFORCE RTX 4060 TI MÉG EBBEN A HÓNAPBAN MEGJELENHET, DE KÉSŐBB EGY 16 GB-OS MODELL IS VÁRHATÓ

Ezzel egy időben arra is fény derült, mikor jelenik meg a 8 GB-os GeForce RTX 4060-as videokártya.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti még ebben a hónapban megjelenhet, de később egy 16 GB-os modell is várható

A GeForce RTX 4060 Ti érkezésével és várható tulajdonságaival kapcsolatban elég régóta pletykálnak, valamint a GeForce RTX 4060 is terítékre került már az elmúlt hetek folyamán, azaz kezd körvonalazódni, milyen paraméterekkel rendelkezhetnek az egyes termékek. Az egyik neves szivárogtató jóvoltából arról is lehullott a lepel, mikor jelenhetnek meg az egyes modellek, sőt, meglepetésképpen az is kiderült, hogy a GeForce RTX 4060 Ti igazából kétféle változatban kerülhet a boltok polcaira.

Noha pletykákról van szó, amelyeket nagy általánosságban érdemes távolságtartóan kezelni, az információk egy eléggé megbízható forrásból származnak, aki az elmúlt időszakban egészen pontos adatokat szolgáltatott az Nvidia terveivel kapcsolatban. MEGAsizeGPU az iparági információk alapján azt állítja, a GeForce RTX 4060-as sorozat három tagja már május folyamán bemutatkozhat, kereskedelmi forgalomban azonban nem mindegyik modell jelenik meg. Az első fecske a 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti lesz, már ami a konkrét megjelenést illeti, ez a modell ugyanis még május folyamán a boltok polcaira kerülhet. A 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti, valamint a 8 GB-os GeForce RTX 4060-as majd csak júliusban kerülhet forgalomba, ám ennél pontosabb dátumok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Galéria megnyitása

Az eddigi információk alapján a GeForce RTX 4060 Ti 8 GB-os változata 4352 CUDA maggal érkezhet, amelyek 2310 MHz-es alap- és 2535 MHz-es GPU Boost átlag-órajelen üzemelhetnek, így az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény 22 TFLOP/s magasságában helyezkedhet el. A GPU mellé 128-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódhat a 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória, ami 288 GB/s-os adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhat. A 160 W-os TDP kerettel rendelkező videokártya – másik két társához hasonlóan – PCI Express 4.0 x8-os csatolófelületet használhat.

A 16 GB-os modellnél a GPU pontos órajelei még nem ismertek, így a maximális egyszeres pontosságú számítási teljesítménnyel kapcsolatban sincs konkrét információ, ám a 22 TFLOP/s körüli szintet az sem lépheti túl jelentősebb mértékben, már amennyiben a 4352 aktív CUDA magról szóló információ pontos. A memória-alrendszer ugyanúgy 128-bites lesz és 288 GB/s-os memória-sávszélességet kínálhat, a memóriakapacitás azonban 16 GB-ra növekszik. Utóbbi jól jöhet a modern játékok textúraigényeihez, illetve a nagy AI modellek kezelésekor is pozitívum lehet (LLM). Az sem világos, a TDP keret pontosan hogyan alakul, ám a 160 W-os szintnél várhatóan valamivel magasabb lesz az extra GDDR6-os chipek miatt, de nem jelentősen.

A GeForce RTX 4060-as verzió ezzel szemben már nem AD106-os, hanem AD107-es GPU köré épülhet, ami 3072 aktív CUDA magot vonultathat fel, az órajeleket azonban egyelőre homály fedi, így a pontos FP32-es számítási teljesítményre sem derült még fény. A memória-alrendszert 128-bites adatsínre kapcsolódó 8 GB-os GDDR6-os VRAM alkotja, ami várhatóan szintén 288 GB/s-os memória-sávszélességet kínálhat. A TDP keret itt már csak 115 W magasságában helyezkedhet el, a csatolófelület pedig PCI Express 4.0 x8-os lehet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére