A 12-tűs PCIe tápcsatlakozó és a GeForce RTX 3070 Founders Edition esete

A Twitteren megosztott fotó láttán nem igazán lehetett tudni, hogy pontosan mi a helyzet az új videokártyával tápcsatlakozó terén, ám azóta rendet tett a témában az Nvidia.

A 12-tűs PCIe tápcsatlakozó és a GeForce RTX 3070 Founders Edition esete

Az Nvidia néhány napja egy meglehetősen fura fotót osztott meg a Twitter virtuális hasábjain keresztül, amelyen egy GeForce RTX 3070 Founders Edition videokártya pózolt. Az újdonság a korábban bemutatott GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákhoz hasonló dizájnnal érkezett, ám a marketingfotón egy szokatlan részlet is helyet kapott: a 12-tűs PCI Express tápcsatlakozó helyére egy 8-tűs csatlakozó került.

Galéria megnyitása

Akkoriban még nem volt arra válasz, hogy ezt a változtatást mi indokolja, hiszen a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 esetében a 12-tűs tápcsatlakozót használja a vállalat a Founders Edition modellek esetében. Egyes feltevések szerint a 8-tűs tápcsatlakozó bőségesen elég a 220 W-os TDP kerettel rendelkező modell stabil tápellátásához, így a 12-tűs tápcsatlakozó kiváltásával lényegében egyszerűsítették a dizájnt, ami segít a gyártási költségek csökkentésében. Ez elsőre logikusnak is hangozhatna, ám nem erről van szó – ahogy arra a hivatalos tájékoztatás is rámutat.

A GeForce RTX 3070 Founders Edition esetében az Nvidia szerint marad ugyanaz a gyakorlat, mint amit a GeForce RTX 30-as sorozat eddig kiadott Founders Edition szintű modelljeinél már megszokhattunk, vagyis természetesen ez a változat is 12-tűs tápcsatlakozóval kerül forgalomba. Hogy mégis miért ábrázolták akkor 8-tűs PCI Express tápcsatlakozóval?

Az Nvidia szerint mindössze illusztráció volt a Twitteren mellékelt fotó, azaz a 8-tűs PCI Express tápcsatlakozót továbbra is mellőzik a GeForce RTX 30-as sorozat tagjai, beleértve a legújabb modellt, a GeForce RTX 3070 Founders Edition-t is. Ezt a vállalat a Tom’s Hardware munkatársaihoz eljuttatott hivatalos közleményében részletezte, vagyis az értesülés hivatalosnak tekinthető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap