90 milliárd hordónyi olaj a sarkvidéken

A sarkvidéken sokkal több olaj van, mint azt korábban gondolták. 90 milliárd hordónyi fel nem fedezett olajforrás található a térségben az US Geological Survey szerint (Geológiai Felmérés). Ez az újonnan talált mennyiség - ami körülbelül 20 év alatt beimportált olajnak felel meg - több mint 11 trillió dollárt ér a jelen olajárak mellett. A felfedezett olaj egyharmada egyedül Alaszkában található az eddigi kutatások alapján.

90 milliárd hordónyi olaj a sarkvidéken

 A sarkvidéken sokkal több olaj van, mint azt korábban gondolták. 90 milliárd hordónyi  (159 liter egy hordó) fel nem fedezett olajforrás található a térségben az US Geological Survey szerint (Geológiai Felmérés). Ez az újonnan talált mennyiség - ami körülbelül 20 év alatt beimportált olajnak felel meg - több mint 11 billió dollárt ér a jelen olajárak mellett. A felfedezett olaj egyharmada egyedül Alaszkában található az eddigi kutatások alapján.

A terület emellett 1,700 billió köbláb földgázt is rejt, ami a 27%-át képezi a világ földgáztartalékainak. A már felfedezett erőforrások (olaj és gáz) így a sarkvidéken több mint 410 milliárd hordóra tehetők.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a CARA (Circum Arctic Resource Appraisal) csak azon forrásokat számolta, amelyek a mai technológia segítségével kiaknázhatók. A jövőbeni technikai fejlődés ezt a számot még megdobhatja. Dánia, Grönland, Kanada és Norvégia is sok értékes adattal szolgált a tanulmányhoz.

A projectvezető Donald Gautier szerint, „A kiterjedt sarkköri kontinentális pajzsok a legnagyobb fel nem fedezett lelőhelyeit képezik a föld petróleumtartalékainak.”

Megkezdődhet a geopolitikai tülekedés az erőforrásokért. Oroszország már tett bizonyos lépéseket, hogy biztosítsa a jogait a térségben. Az elmúlt évben már ki is küldtek egy atomenergiával működő hajót, hogy feltérképezze a lehetséges tenger alatti összekötő útvonalat Szibéria és az Északi- Sark közt. Ez lehetőséget adna nekik, hogy kijátsszák a szabályokat, miszerint a parttól 200 kilométerre levő forrásokra tarthat csak igényt az ország.

7 másik ország is érdekelt a terület felosztásában, úgy mint Norvégia, Svédország, Kanada, USA. E hónapban tett kijelentést a kanadai miniszterelnök is, miszerint a kanadaiak meg fogják védeni a szuverenitásukat az adott területre. Az állításait annak tervével erősítette meg, hogy küld 8 katonai hajót őrjáratozni a térségbe és épít egy mélyvizű kikötőt is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward