802.11ac WiFi vezérlővel jön az ASRock apró alaplapja

Az ASRock újdonsága kompakt formátuma ellenére elég jól felszerelve érkezik, igaz, USB 3.1 Type C port és M.2 Type 2280-as slot sajnos nincs rajta.

802.11ac WiFi vezérlővel jön az ASRock apró alaplapja

Az ASRock egy új, kategóriájához képest jól felszerelt alaplappal várja mindazokat, akik FM2+ alapú kompakt asztali PC-t szeretnének építeni. Az A88M-ITXac típusjelzéssel ellátott alaplap Mini-ITX formátum köré épül és az AMD A88X lapkakészletére támaszkodik, processzor-kompatibilitási listája szerint pedig a legfrissebb, éppen a napokban bejelentett Socket FM2+-os processzorokat is kezeli.

A 24-tűs ATX és 4+4 tűs CPU+12V EPS tápcsatlakozóval felszerelt újdonság ötfázisú tápellátást biztosít az adott AMD APU vagy Athlon processzor számára. A VRM áramkör komponensein extra hűtőborda nincs, az A88X PCH hűtéséről azonban egy apró hűtőborda gondoskodik. A Socket FM2+ processzorfoglalat mellé két darab memóriafoglalatot kapunk, amelyekben maximum 32 GB-nyi DDR3-2400 MHz-es rendszermemória kaphat helyet. Mivel Mini-ITX formátumú alaplapról van szó, így a bővítőhelyek száma erősen limitált: a szokásos PCI Express 3.0 x16-os sloton kívül nem kapunk egyebet. Ez a slot persze csak Socket FM2+-os APU egység esetén működhet PCIe 3.0 alapon, Socket FM2-es APU egységek esetében PCIe 2.0 támogatással kell beérni.

Az adattárolókat hat darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, természetesen RAID 0,1,5 és 10 támogatás mellett, plusz egy PCIe M.2-es slotot is kapunk, ám ez csak a mellékelt WiFi/BT bővítőkártyát fogadja, SSD-t nem. Egyes források szerint az alaplap hátoldalán egy normál M.2-es slot is van, ám erre sem a gyártó hivatalos weboldalán, sem az alaplap kézikönyvében nem találunk bizonyítékot, így félreértésről lehet szó.

Az viszont biztos, hogy az újdonság egy Realtek RTL8111GR típusú GbE vezérlővel, valamint egy 7.1 csatornás Realtek ALC887-es HD audió vezérlővel érkezik. Az említett M.2 Type 2230-as bővítőkártyán 433 Mbps-os sávszélességet kínáló 802.11ac WiFi vezérlő, valamint Bluetooth 4.0-s vezérlő lapul. Az új alaplap D-Sub, DVI-D és HDMI videó kimenettel érkezik, USB 3.0-s portokból pedig két hátlapi, valamint két előlapi áll rendelkezésre. USB 3.1 Type C port sajnos nincs.

Az ASRock újdonsága várhatóan hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem derült ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward